KO ĆE DOMINIRATI NA SASTANKU: Dva lidera imaju slične osobine, ali Tramp poručuje ZNAĆU SVE VEĆ POSLE 5 MINUTA! (VIDEO)
Foto: AP

ISTORIJSKI SUSRET

KO ĆE DOMINIRATI NA SASTANKU: Dva lidera imaju slične osobine, ali Tramp poručuje ZNAĆU SVE VEĆ POSLE 5 MINUTA! (VIDEO)

Planeta -

Dok svet sa nestrpljenjem iščekuje susret američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una, mediji sve više nagađaju o čemu bi oni mogli da razgovaraju i šta se sve očekuje od ovog samita.

Tramp je već objasnio kako će znati da li će samit ići u dobrom pravcu.

"Već u prvih 5 minuta ću znati. Znate ono kad kažu da u prvih 5 minuta znate da li vam se neko sviđa? Mislim da ću veoma brzo znati da li će se nešto dobro dogoditi i znaću da li će se dogoditi brzo", rekao je Tramp.

Nekoliko stručnjaka je opisalo kakav je zapravo značaj samita za Donalda Trampa i kakva bi mogla da bude njegova strategija.

"U situacijama gde ima konfuzije ili meteža, Trampova prednost je ta što je njegovo samopouzdanje nemoguće poljuljati", rekao je bivši američki ambasador u Singapuru Frenk Lavin.

Prema njegovom mišljenju, Tramp će morati da obraća pažnju na detalje ako želi da se sastanak završi nekakvim dogovorom.

"Tramp želi da Amerika vodi politiku, ali sporazum u kojem nema učešća Južne Koreje i Japana će biti podriven od početka. Čak i Kina bi trebalo da bude umešana", smatra Lavin.

foto: Reuters

On je rekao da ne treba nikog da iznenade javni gestovi poput šetnje Kima i Trampa (samih bez prevodilaca) i zajedničkih obroka i zdravica.

"Nemojte da se iznenadite ni ako Denis Rodman bude na slikama sa njima", kaže on.

Sa druge strane, lider najzatvorenije zemlje na svetu je na zapadu poznat kao surov vladar, diktator koji oštro kažnjava neistomišljenike i koji, u suštini nastavlja tradiciju svojih prethodnika Kim Džong-ila i Kim Il-sunga. Međutim, on i dalje predstavlja misteriju.

foto: EPA

Protekle decenije, obaveštajne inteligencije su sastavile neku vrstu profila o mladom Kim Džong-unu pomoću intervjua sa njegovim profesorima, studentima, kuvarima i drugim osobljem iz prestižne švajcarske škole koju je pohađao kao tinejdžer.

"Slika koja se javlja iz tih intervjua veoma nalikuje čoveku koji je on danas. Proždrljiv, sklon izlivima besa i šepurenju među kolegama. Bio je sklon nasilju. Uvek je oko njega bila grupa momaka koje je često udarao", naveo je jedan od sagovornika Aksiosa.

foto: Reuters

Kim navodno nije bio baš uzoran đak, imao je slabije ocene i probleme sa pažnjom. Navodno je umeo da daje izjave u školi poput ove: "Jednog dana ćete me svi zapamtiti".

Izvori bliski Trampu navode da je Tramp pokazao veliko interesovanje za Kimovu ličnost uoči sastanka. On je podrobno ispitivao državnog sekretara Majka Pompea, nakon njegove posete Pjongjangu, o tome kakav je Kim Džong-un.

foto: Reuters

Kakva će biti Trampova strategija?

Kako navodi Aksios, Tramp će verovatno pokušati i da impresionira i da zastraši Kima. Deo poruke koju će Tramp preneti Kimu će verovatno biti da će on i njegov narod biti mnogo bogatiji ako se povežu sa SAD. Izvor informisan o pripremama u SAD rekao je da se Trampu dopala ideja i da američke kompanije poput "Mekdonaldsa" počnu da posluju u Severnoj Koreji.

Tramp će insistirati na tome da je cena dobrog odnosa sa SAD i svih pogodnosti koje on donosi, početak procesa denuklearizacije, rekao je izvor blizak Beloj kući.

Moguć je razgovor o uspostavljanju zvaničnih odnosa sa Severnom Korejom i možda čak i otvaranju ambasade u Pjongjangu.

Izvori kažu da je Tramp o tome razgovarao sa potpredsednikom Majkom Pensom i državnim sekretarom Majkom Pompeom i da su se složili da će sve zavisiti od toga šta Severna Koreja ponudi zauzvrat, ali da će denuklearizacija biti obavezni zahtev.

Osim standardne diplomatije, američki zvaničnici na čelu sa Trampom će možda pribeći i drugačijim metodama, nečega poput "ping-pong diplomatije" kojoj je pribegao Ričard Nikson 1971. godine u Kini kada su SAD i Kina razmenile stonotenisere u meču.

Takođe, Trampov tim razmišlja o raznim kulturnim i sportskim razmenama, poput mogućnosti da SAD ugoste severnokorejske gimnastičare ili simfonijski orkestar.

Tramp treba da pregovara sa čovekom koji nije nalik ijednom drugom lideru sa kojim je prethodno imao prilike da razgovara. Tramp i Kim su obojica nepredvidljivi, impulsivni i imaju slične "bubice".

Tramp veruje da će gotovo odmah znati da li će sa Kimom moći da postigne dogovor ili ne i da li je Kim ozbiljan u svojim namerama da normalizuje odnose sa Zapadom.

Kurir.rs/Vašington post/Aksios

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track