Najnovije vesti

GDE SU NESTALE MILIJARDE: Ova blaga Drugog svetskog rata nikada nisu pronađena
Foto: Profimedia

SAN SVAKOG LOVCA NA BLAGO

GDE SU NESTALE MILIJARDE: Ova blaga Drugog svetskog rata nikada nisu pronađena

Planeta

Nakit, zlato, drago kamenje i umetnička dela vredna milijarde dolara nestala su ili su ukradena tokom Drugog svetskog rata.

Neka blaga su zakopana i kasnije pronađena, dok se za druge nikad nije saznalo gde su.

Nacistički voz sa zlatom

Kada su u Poljskoj pre nekoliko godina istraživači Pjotr Koper i Andreas Rihter utvrdili da su pronašli voz pun nacističkog zlata, niko im nije verovao. Međutim, pokrenuto je opsežno istraživanje i činilo se da će se konačno saznati istina o misterioznom vozu. Dvojac koji je ušao u trag legendarnom vozu je zajedno s timom od 35 istraživača-volontera započeo iskopavanje na mestu koje je pokazivalo anomalije u tlu, što upućuje na postojanje zakopanog vozila. S druge strane, alternativna studija urađena na Univerzitetu nauke i tehnologije u Krakovu utvrdila je da ne postoje dokazi koji bi upućivali na istinitost Koperovih i Rihterovih nalaza, ali da bi na tom mestu mogao da se nalazi tunel.

Zanimljivo je napomenuti i da su poljski službenici odbili da učestvuju u ovom poduhvatu i da je čitavo istraživanje finansirano iz privatnih izvora.

Ćilibarska soba

Ćilibarska soba je svetski poznata prostorija ukrašena ćilibarskim zidovima sa zlatnim listovima i mnoštvom ogledala. Nekada se nalazila u Katarininoj palati u Carskom selu nedaleko od Sankt Peterburga, a izgrađena je u Prusiji u 18. veku. Pre nego je nestala u vihoru Drugog svetskog rata, smatrali su je osmim svetskim čudom.

Jamašitino zlato

To je naziv koji nosi navodni ratni plen iz jugoistočne Azije koji su pokupili japanski osvajači pod vođstvom Tomojukija Jamašite. Kasnije su ga krili u pećinama, tunelima i podzemnim kompleksima Filipina. Lovci na blago širom sveta odlaze na pacifičko ostrvo kako bi okušali svoju sreću u pronalaženju blaga, ali još uvek niko nije pronašao to legendarno zlato.

Alpska tvrđava

Šef SSa Hajnrih Himmler krajem 1943. godine je planirao gradnju pravog lanca tvrđava. Već tada je radio planove za mogući vojni poraz nacističkog režima i hteo je da se čitavo vođstvo povuče u planine južne Bavarske kako bi odande mogli da nastave da pružaju oružani otpor. Adolf Hitler nije u potpunosti podržavao takve planove svojih najbližih saradnika, ali i danas postoje glasine da su nacisti sakrili ogromno blago po Bavarskoj.

Ava Maru

Bio je to ogromni japanski kruzer završen 1943. godine u Nagasakiju. Bio je dizajniran za prevoz putnika, ali na početku rata su ga prisilno mobilisirali u japansku mornaricu. Stotine japanskih mornara i vojnika krenulo je iz Singapura prema japanskoj teritoriji pred sam kraj Drugog svetskog rata. Lokalne glasine kažu da su prevozili i pet milijardi dolara vredne plemenite metale i drago kamenje. Kasno uveče 1. aprila 1945. godine američka podmornica Kvinfiš je ispalila torpeda i potopila taj brod u Tajvanskom tesnacu.

Ustaško blago

Emerson Bigelou, agent američkog ministarstva finansija, 1947. godine napisao je izveštaj u kome piše da je katolička crkva pomogla ustaškom režimu da prokrijumčari oko 200 miliona švajcarskih franaka u zlatu preko vatikanske banke. Isti agent kaže da su ustaše ukupno izvukle oko 350 miliona franaka iz Hrvatske pred sam kraj Drugog svetskog rata. Pretpostavlja se da su kasnije taj novac prosledili u Španiju i Južnu Ameriku kako bi odbegle ustaše i nacisti mogli da nastave sa svojim radom i životom daleko od Evrope.

Kurir.rs/Express.hr Foto:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...