RUKOVANJE KOJE MENJA SVET: Kim i Tramp potpisali ISTORIJSKI SPORAZUM! Severna Koreja uništava nuklearno oružje, Kim dolazi u Belu kuću! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA, Reuters, AP

ISTORIJSKI SUSRET

RUKOVANJE KOJE MENJA SVET: Kim i Tramp potpisali ISTORIJSKI SPORAZUM! Severna Koreja uništava nuklearno oružje, Kim dolazi u Belu kuću! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim Džong-un sastali su se u Singapuru, a mediji širom sveta ovaj samit ocenjuju kao istorijski.

Tramp i Kim su se rukovali, a zatim se severnokorejski lider obratio predsedniku SAD na engleskom i to rečima: "Drago mi je da se upoznajemo, predsedniče".

12.40 - Severnokorejska državna televizija počela je da emituje informativni program u uobičajenom terminu od 15.00 časova, ali nije pokazala nijedan snimak sa sastanka američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una. Umesto toga, pogledajte OVDE o čemu su pričali.

12.30 - Akcije na svetskim berzama su danas u blagom plusu, dok je dolar pao nakon završetka istorijskog samita SAD-Severna Koreja. Opširnije o tome OVDE.

11.50 - Južna Koreja je oprezno reagovala na Trampov komentar na konferenciji za novinare o zatvaranju godišnjih zajedničkih vojnih vežbi dve zemlje.

Kancelarija predsednika Južne Koreje saoštili su da će "morati da shvate tačno značenje i nameru Trampovog komentara".

11.30 - Portparol iranske vlade Mohamad Bager Nobaht upozorio je severnokorejskog lidera Kima Džong-una da bi predsednik SAD Donald Tramp mogao da poništi bilo kakav nuklearni sporazum sa Pjongjangom.

"Imamo posla sa čovekom koji povlači svoj potpis dok je u inostranstvu", rekao je Nobaht. Više o tome pročitajte OVDE:

10.18 - Tramp se obraća svetu. Opširnije o tome OVDE.

10.13 - Neposredno posle susreta sa Kimom, tramp je objavio tvit sa video-snimkom sa najznačajnijim detaljima sa sastanka, a sve sekvence prati motivišuća muzika.

9.50 - Tramp je nekoliko minuta pre početka sastanka sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom u Singapuru primio tužne vesti. Pogledajte OVDE o čemu se radi.

9.39 - Kina, glavni severnokorejski saveznik, pozdravila je danas samit američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una u Singapuru, istovremeno pozivajući ponovo na potpunu denuklearizaciju Severne Koreje.

foto: EPA

"Činjenica da su danas vođe dve zemlje sedele jedan pored drugog vrlo je značajna i predstavlja početak nove istorije", rekao je novinarima kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

9.30 - Tramp i Kim su na radnom ručku uživali u različitim gurmanlucima kojima su kombinovani uskusi istoka i zapada. Pogledajte OVDE šta je sve bilo na meniju.

9.10 - I nekadašnja košarkaška zveda Denis Rodman pružio je emotivnu podršku sastanku lidera SAD i Severne Koreje, Donaldu Trampu i Kim Džong-unu, pa je čak u programu uživo i zaplakao.

foto: AP

Pogledajte OVDE zašto je Rodman plakao kao kiša.

8.20 - Očekuje se obraćanje američkog predsednika medijima.

8.16 - U prvim trenucima susreta na početku samita u Singapuru, američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong-un pokušali su da se predstave kao dominantni, ali se tokom rukovanja dogodilo nešto drugačije. O čemu se radi pročitajte OVDE.

8.05 - Lideri SAD i Severne Koreje napustili su ostrvo Sentosa na kome je održan istorijski sastanak.

1 / 6 Foto: Reuters

8.00 - Tramp je najavio da će pozvati Kima u goste u Belu kuću.

7.55 - Kim je prilikom potpisivanja sporazuma rekao da su lideri rešeni da ostava prošlost iza sebe i najavio velike promene u svetu. O čemu se radi, pročitajte OVDE.

7.45 - Tramp i Kim potpisali su, kako se navodi "istorijski dokument" tokom pregovora u Singapuru. Opširnije o tome o kakvom je sporazumu reč pročitajte OVDE.

foto: Reuters

7.40 - Istorijski samit u Singapuru glavna je vest u svetu, ali ipak s posebnom pažnjom prati se u Južnoj Koreji.

Veliku pažnju priukla je fotografija predsednika Južne Koreje kako posmatra rukovanje lidera SAD i Severne Koreje.

7.20 - Američki predsednik Donald Tramp pokazao je lideru Severne Koreje Kim Džong-unu unutrašnjost svoje limuzine tokom pregovora u Singapuru. Pogledajte OVDE kako je to izgledalo.

7.00 - Američki preedsednik Donald Tramp je iznenadio novinare kada najavio je tokom kratke šetnje sa liderom Severne Koreje u hotelu u Singapuru da je sada pred državnicima potpisivanje sporazuma. Opširnije o tome šta će to lideri potpisati pročitajte OVDE.

6.45 - Tramp i Kim su posle radnog ručka prošetali parkom luksuznog hotela u kome se održavaju razgovori, a kako mediji navode, sledi potpisivanje sporazuma. Opširnije o tome kako je izgledala šetnja pročitajte OVDE.

foto: Reuters

6.35 - Posle sastanka iza zatvorenih vrata, Tramp i Kim održali su radni ručak sa predstavnicima delegacija obe zemlje. Tramp se ovom prilikom našalio i na taj način pokušao da opusti atmosferu. A šta je Tramp rekao, pročitajte OVDE.

6.25 - Kim i Tramp su proveli neko vreme pred novinarima, a mediji prenose da je Tramp odgovorio da se oseća odlično.

Pogledajte prve fotografije susreta lidera.

"Moja je čast i siguran sam da ćemo imati odlične odnose", rekao je Tramp u prisustvu prevodioca.

"Put dovde nije bio lak... Bilo je prepreka ali smo ih savladali kako bi bili ovde", rekao je Kim.

Posle sastanka iza zatvorenih vrata, Kim je ocenio da Samit u Singapuru predstavlja "uvod u mir", što je potvrdio i Tramp.

6.20 - Rukovanje lidera ispraćeno je aplauzom u štabu severnokorejskih zvaničnika u Singapuru. Opširnije o tome OVDE.

1 / 11 Foto: AP
foto: EPA

Nakon toga, njima su se pridružilli predstavnici delegacija obe zemlje. 6.15 - Mediji prenose da je Tramp u kratkoj pauzi zadovoljno prokomentarisao dosadašnji tok sastanka.

foto: EPA

"Ide veoma, veoma dobro. Imamo odlične odnose", rekao je Tramp. Opširnije o tome OVDE.

Do istorijskog susreta došlo je posle nekoliko meseci diplomatskog nadmudrivanja SAD i Severne Koreje, država čiji se lideri nikada ranije nisu sastajali.

Kurir.rs

Foto: EPA, Reuters, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track