Najnovije vesti

ŠTA SU TO POTPISALI TRAMP I KIM? Američki predsednik zadovoljan razgovorima IZNENADIO SVET i najavio sklapanje sporazuma (FOTO)
Foto: Reuters

U TOKU ŠETNJE

ŠTA SU TO POTPISALI TRAMP I KIM? Američki predsednik zadovoljan razgovorima IZNENADIO SVET i najavio sklapanje sporazuma (FOTO)

Planeta

Predsednik SAD Donald Tramp i severnokorejski vođa Kim Džong-un potpisali su danas, na kraju istorijskog samita u Singapuru, zajednički dokument u kojem se obavezuju na rad "ka potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva".

AP prenosi da se u dokumentu navodi da će dvojica lidera udružiti napore "na izgradnji trajnog i stabilnog mirovnog režima" na Korejskom poluostrvu.

Navodi se da Bela kuća još nije zvanično objavila tekst dokumenta, ali su ga novinari fotografisali na ceremoniji potpisivanja.

AP navodi da se u dokumentu nalaze četiri široko definisane obaveze i da u tekstu piše da se strane "obavezuju da će uspostaviti nove odnose SAD-Demokratska Narodna Republika Koreja u skladu sa željom naroda dve zemlje za mirom i prosperitetom".

U dokumentu se navodi i da će se Tramp i Kim obavezati na vraćanje posmrtnih ostataka ratnih zarobljenika i nestalih u ratnim akcijama.

Tramp je nakon potpisivanja rekao da proces denuklearizacije Severne Koreje počinje "veoma, veoma brzo", a Kim se oprostio od američkog predsednika i otišao iz Singapura, prethodno poručivši da će "svet videti veliku promenu".

Za Si-En-En je neimenovani američki zvaničnik prethodno naveo da se radi o "sporazumu kojim se potvrđuje napredak u razgovorima i obećanje da se nastavi istim tempom".

Tramp je posla potpisivanja upitan da li je Kim pristao na denuklearizaciju.

"Mi započinjemo ovaj proces brzo, veoma, veoma brzo. Apsolutno", poručio je američki predsednik.

Tramp je naveo da njih dvojica "potpisuju veoma važan dokument, prilično sveobuhvatan dokument" i najavio da će "podrobno" o tome pričati uskoro na konferenciji za medije.

Kim je rekao da želi da iskaže zahvalnost Trampu što je do njihovog sastanka došlo.

"Imali smo istorijski sastanak i odlučili da prošlost ostavimo iza sebe i potpisujemo istorijski dokument", poručio je Kim uz pomoć prevodioca.

Nakon potpisivanja Tramp je kazao da je razvio "veoma posebnu vezu" sa Kimom, na šta su ga novinari pitali da će pozvati severnokorejskog vođu u Belu kuću.

"Apsolutno, hoću", rekao je Tramp.

On je Kima ocenio kao "pažnje vrednog pregovarača".

"On pregovara u ime svog naroda", naveo je Tramp.

Na novinarsko pitanje šta je naučio od Kima, Tramp je odgovorio da je naučio da je on "veoma talentovan čovek".

"Takođe sam naučio da on veoma voli svoju zemlju", kazao je američki predsednik.

1 / 5 Foto: Reuters

Kim je tom prilikom rekao da su lideri rešeni da ostave prošlost iza sebe, a američki predsednik je najavio da će se denukearizacija Severne Koreje dogoditi veoma brzo.

Posle radnog ručka sa predstavnicima delegacija obe zemlje američki predsednik Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim Džong-un prošetali su parkom luksuznog hotela u kome se održavaju razgovori.

Kurir.rs

Foto: Reuters, EPA, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ČITAV SVET DRŽI PALČEVE DA SE DOGOVORE: 8 važnih stvari koje treba da znate o susretu Trampa i Kima! (KURIR TV)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...