Najnovije vesti

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA ŽIVOT: Čak 4 su iz Švajcarske, a na vrhu se nalazi prestonica u kojoj vlada potpuni HAOS I BEDA
Foto: EPA

IZNENAĐENJE NA PRVOM MESTU

OVI GRADOVI SU NAJSKUPLJI ZA ŽIVOT: Čak 4 su iz Švajcarske, a na vrhu se nalazi prestonica u kojoj vlada potpuni HAOS I BEDA

Planeta

Konsultantska kuća "ECA internešenel", koja se bavi analizom kvaliteta života u svetskim metropolama, objavila je godišnju listu najskupljih gradova za život 2018. godine.

ECA je koristila nekoliko važnih parametara za izradu ove liste, a ovo je samo jedan njihov deo: cena potrošačke korpe, cena stanovanja, pristupnost i cena rekreativnog sadržaja, odevanje, cena hrane u restoranima, ali i cena alkohola i cigareta.

Evropski gradovi pokazali su se vrlo skupim, a od sto najskupljih trećina ih je na našem kontinentu.

Ženeva
Ženevafoto: Profimedia

Od pet najskupljih gradova čak četiri su u Švajcarskoj. Međutim, prvo mesto, prilično iznenađujuće, zauzima Karakas u Venecueli. Karakas nije najskuplji grad zbog luksuza nego zbog katastrofalne ekonomske situacije u Venecueli, državi žrtvi propalog socijalističkog eksperimenta. Inflacija u Venecueli dostigla je 7000 odsto po godini, a to je brojka samo do marta ove godine. Samo poslednjih šest meseci inflacija iznosi 1800 odsto. To je uticalo na porast cena hrane i svega drugog, pa samim tim i na kvalitet i cenu života.

Ovo je deset najskupljih gradova:

10. Šangaj, Kina

9. Oslo, Norveška

8. Seul, Južna Koreja

7. Tokio, Japan

6. Luanda, Angola

5. Bern, Švajcarska

4. Bazel, Švajcarska

3. Ženeva, Švicarska

2. Cirih, Švajcarska

1. Karakas, Venecuela

Kurir.rs/Biznis insajder Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...