DRŽAVA U AMERICI NUDI 10.000 DOLARA SVAKOM KO SE DOSELI: Zvuči fantastično, ali ima jedna caka!
Foto: Profimedia

IMAJU PROBLEM

DRŽAVA U AMERICI NUDI 10.000 DOLARA SVAKOM KO SE DOSELI: Zvuči fantastično, ali ima jedna caka!

Planeta -

Suočena s negativnim demografskim trendovima, američka savezna država Vermont spremna je svakom Amerikancu u radnom odnosu koji svoj posao obavlja na daljinu da plati 10 hiljada dolara da se iz neke od drugih saveznih država preseli u Vermont.

U pomenuti iznos uključeni su troškovi preseljenja, internet za novog stanovnika države, kao i pripadajući administrativni troškovi, dok sama nagrada Vermonta za preseljenje iznosi 5.000 dolara.

"Smatramo da smo kao država dobro pozicionirani za one koji žele bolje da organizuju svoj posao na daljinu", obrazložio je odluku administracije Vermonta Majkl Širling, čelnik lokalne Agencija za trgovinu i razvoj zajednice. Izrazio je očekivanje kako će ponuda motivisati na preseljenje porodica čiji jedan član može da radi na daljinu, a drugi pronaći posao u Vermontu.

Na ovakav potez Vermont se odlučio nakon pojačanog starenja stanovništva i smanjenja broja onih koji plaćaju poreze. Sa 623 hiljade stanovnika Vermont je, uz Vajoming, američka savezna država s najmanjim brojem stanovnika i među šest država s najmanjom teritorijom.

S nagrađivanjem doseljenika Vermont će početi iduće godine koja će, prema rečima Majkla biti test kako bi se videli efekti ove odluke, piše Jutarnji list.

Iako je guverner Vermonta Fil Skot potpisao pripadajući zakon o podsticanju useljavanja s osnovnim kriterijumima koje zainteresirani treba da ispune kako bi dobili pomoć, očekuje se da Agencija za trgovinu i razvoj zajednice dodatno razradi uslove za dobijanje podsticaja. Vermont je spreman da prihvatiti samo zaposlene u punom radnom vremenu za kompaniju čije je sedište izvan Vermonta, koji posao obavljaju iz stambenog ili poslovnog prostora na daljinu.

Vlasti te savezne države nadaju se da bi program mogao da motiviše one koji se trenutno školuju u Vermontu da nakon diplome ostanu u državi.

Kurir.rs/ Jutarnji.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track