Najnovije vesti

MIGRANTI CEPAJU NEMAČKU VLADU: Zehofer traži ČVRSTU RUKU, Merkelova ne odustaje od OTVORENIH VRATA
Foto: Reuters

krčka se dugo

MIGRANTI CEPAJU NEMAČKU VLADU: Zehofer traži ČVRSTU RUKU, Merkelova ne odustaje od OTVORENIH VRATA

Planeta

Nemačku vladu potresaju krupne nesuglasice pošto ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer traži od kancelarke Angela Merkel pooštravanje politike prema imigrantima.

Dojče vele (DW) piše da Merkelova i Zehofer, koji se već dugo ne slažu oko migrantske politike, juče nisu uspeli da prevaziđu razlike, što bi moglo da dovede do situacije u kojoj na svojoj funkciji može ostati samo jedno od njih dvoje.

Zehofer, lider bavarske CSU, sestrinske stranke CDU Angele Merkel, traži da se određenim izbeglicama uopšte ne dozvoli ulazak u Nemačku, kao i rigoroznije postupanje s tražiocima azila koji dolaze, pre svega, preko juga Nemačke, iz Austrije, što znači da je Bavarska pod najjačim pritiskom kad je reč o dolasku migranata.

Spor se utišao uoči izbora u septembru 2017, kako blok CDU/CSU ne bi izgledao rastrzano, ali Zehofer je posle toga ostao pri vrlo tvrdim stavovima. Nemačka štampa prenosi da Zehofer juče nije odustao od zahteva da se izbeglice koje su već registrovane u nekoj od zemalja EU vraćaju sa granice.

Tabloid Bild prenosi da je Zehofer postavio ultimatum – ako do rešenja ne dođe još ove nedelje, Bavarska će jednostrano početi da sprovodi tu meru.

Otpor politici Angele Merkel, koja se zalaže za "otvoreniju granicu" i "evropsko rešenje", postoji i u njenoj stranci. Bild je juče sproveo anketu medju 246 poslanika CDU-a i preneo da samo troje njih podržava kancelarku.

U Nemačku je došlo više od milion tražilaca azila od 2015. i kancelarka je priznala da treba poboljšati sistem i ojačati spoljne granice Evropske unije, ali tvrdi da bi Berlin odbijanjem da primi izbeglice mogao da prekrši evropske propise, a i da poveća pritisak na zemlje kao što su Italija i Grčka.

U Bavarskoj na jesen slede pokrajinski izbori, pa je Zehofer možda i zbog toga pojačao retoriku, ali je počeo da dobija podršku iz stranke Angele Merkel kao i iz nekih drugih zemalja. U Austriji i Italiji su na vlast došle stranke sa snažnom antiimgrantskom politikom.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podržao je, posle jučerašnjeg sastanka sa Zehoferom, njegove ideje i rekao da Rim, Beč i Berlin treba zajedno rade po pitanju migranata.

"Po našem mišljenju, potrebna nam je osovina spremnih za borbu protiv ilegalne migracije", rekao je Kurc, čija zemlja 1. jula preuzima predsedavanje EU.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...