OFANZIVA ARAPSKE KOALICIJE U JEMENU: Cilj oslobađanje ključne luke zbog isporuke humanitarne pomoći
Foto: EPA

sukob

OFANZIVA ARAPSKE KOALICIJE U JEMENU: Cilj oslobađanje ključne luke zbog isporuke humanitarne pomoći

Planeta -

Arapska koalicija koju prevodi Saudijska Arabija krenula je u vojnu i humanitarnu operaciju velikih razmera u Zapadnom Jemenu, saopštava ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu.

Cilj operacije je da se osigura nesmetano snabdevanje jemenskog naroda humanitarnom pomoci oslobađanjem luke grada Hudeide na Crvenom moru od Huti pobunjenika.

Najveća zabrinutost Arapske koalicije jeste rešavanje pogoršane humanitarne krize u Jemenu. Kao posledica lošeg upravljanja pod kontrolom Hutija, Hodeida i druge luke u Crvenom moru radile su daleko ispod svojih kapaciteta, što je ograničavalo distribuciju humanitarne pomoći.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Arapska koalicija uspešno su poboljšali rad i snabdevanje humanitarnom pomoći u oslobođenim lukama Aden, Maukala i Moka. Kada luka Hodeida bude osigurana, Ujedinjeni Arapski Emirati i Arapska koalicija već su napravili detaljan plan njene obnove kako bi se odmah povećao protok humanitarne pomoći.

“Oslobađanje Hodeide i ubrzavanje završetka konflikta takođe će pomoći ponovno koncentrisanje na borbu protiv Al-Kaide i Islamske države koje predstavljaju ozbiljan rizik za stabilnost Jemena i drugih država koje su na meti ovih ektremističkih grupa”, saopštava ambasada UAE

Arapska koalicija apeluje na druge narode i sve zainteresovane strane da podrže ovaj proces političke tranzicije kao i da pomognu u obezbešivanju najvaznijih potreba stanovnika Jemena.

Kurir.rs

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track