Najnovije vesti

EVRO NOKAUTIRAN: Sunovrat evropske valute posle šokantne odluke Centralne banke EU!
Foto: Profimedia

lančana reakcija

EVRO NOKAUTIRAN: Sunovrat evropske valute posle šokantne odluke Centralne banke EU!

Planeta

Evropska centralna banka saopštila je da će do kraja godine ugasiti podsticajni program otkupa obveznica, zbog čega je momentalno došlo do pada evra.

Kupovina obveznica će od oktobra biti smanjena sa 30 milijardi evra na svega 15 milijardi evra mesečno, a zatim i potpuno ukinuta u decembru. Ovo je , saopštila ECB po završetku zasedanja Upravnog odbora te institucije koji broji 25 članova.

U saopštenju se, takođe, navodi da kamatne stope neće rasti barem do leta 2019. godine. Program otkupa obveznica je pomogao obaranju troškova zaduživanja i oporavku ekonomija 19 zemalja koje koriste evro.

Taj potez ECB dolazi samo dan nakon što je američka Uprava federalnih rezervi (Fed) odlučila da, drugi put u ovoj godini, poveća svoju ključnu kamatnu stopu, uz nagoveštaj novih povećanja.

Centralne banke širom sveta su počele da gase podsticajne mere koje su aktivirane tokom Velike recesije. Evro je posle te objave registrovao oštar pad. Samo nekoliko minuta posle takve odluke ECB, evro je sa 1,182 pao na 1,1725 dolara.

ECB-ov program podsticaja, u sklopu kojeg je od 2015. godine „ubrizgavan svež“ novac u finansijski sistem, pomogao je obaranju troškova zaduživanja i oporavku ekonomija 19 zemalja koje koriste evro. Taj program je, međutim pomogao i podizanju inflacije u evrozoni.

Pojedini analitičari, međutim, strahuju od posledica koje bi ukidanje tog programa moglo da ima po ekonomiju evrozone.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) NJEGOVO VELIČANSTVO BITKOIN: 5 činjenica o najčuvenijoj kriptovaluti

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...