PODNET IZVEŠTAJ OD 500 STRANA: Konačno kraj istrage o mejlovima Hilari Klinton, evo šta je zaključeno
Foto: AP / Mary Altaffer

DOKUMENT

PODNET IZVEŠTAJ OD 500 STRANA: Konačno kraj istrage o mejlovima Hilari Klinton, evo šta je zaključeno

Planeta -

Interni izveštaj američkog ministarstva pravde okrivio je bivšeg šefa Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija da je prekršio protokol u vođenju istrage o spornim mejlovima predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton, ali i naveo da njegove odluke nisu navođene političkom pristrasnošću.

Izvor upoznat s izveštajem, koji ima 500 strana, rekao je da se u dokumentu Komi kritikuje i što nije obaveštavao ministarku pravde Loretu Linč i druge nadređene u ministarstvu kako treba o tome kako je vodio istragu.

Nalazi izveštaja trebalo bi da budu objavljeni kasnije danas. Izveštaj je kruna 18-mesečnog ispitivanja o jednoj od najvažnijih istraga FBI-aja u skorašnjoj istoriji.

foto: EPA

Dok specijalni savetnik Robert Miler vodi istragu o ruskom mešanju u američke izbore 2016, pobednik tih izbora predsednik Donald Tramp oštro kritikuje FBI i ministarstvo pravde zbog istrage o spornim mejlovima njegove rivalke Hilari Klinton dok je bila državna sekretarka tokom adminstracije Baraka Obame.

Komi, koga je Tramp smenio prošle godine, ranije se izjašnjavao kao republikanac.

On je tokom leta pred izbore zaključio istragu navodeći da nema dokaza da je Klintonova korišćenjem privatnog imejl servera prekršila zakon, ali je zaključio da je bila "krajnje nepažljiva".

Desetak dana pred izbore ponovo je otvorio istragu i zaključio je par dana pred izbore navodeći da nije bilo kršenja zakona. Klintonova i njeni saradnici tvrde da je izgubila izbore zbog tog ponovnog otvaranja istrage.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track