GRČKI PARLAMENT POČEO RASPRAVU O NEPOVERENJU VLADI: Opozicija optužila Ciprasa za izdaju nacionalnih interesa
Foto: PrintScreen

odluka do subote

GRČKI PARLAMENT POČEO RASPRAVU O NEPOVERENJU VLADI: Opozicija optužila Ciprasa za izdaju nacionalnih interesa

Planeta -

Grčki parlament počeo je sinoć raspravu o zahtevu za nepoverenje vladi premijera Aleksisa Ciprasa, a zahtev je podneo lider glavne opozicione partije Nova demokratija, Kirijakos Micotakis, zbog dogovora sa Makedonijom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

Rasprava će se okončati do 14:00 sati u subotu, odlučilo je Predsedništvo parlamenta.

Micotakis je, podnoseći zahtev, optužio vladu da i ekonomijom i nacionalnim pitanjima rukovodi "na opasan način i bez parlamentarnog legitimiteta", a sporazum sa Skopljem je nazvao štetnim po nacionalne interese i "konačnim udarcem za Grke koji su pretrpeli godine stroge štednje".

"Cipras se sprema da potpiše sporazum i obaveže zemlju okvirom koji će nas staviti pred svršen čin. Kombinacija ekonomskih i nacionalnih pitanja nije slučajna, već je svestan izbor kako bi se skrenula pažnja sa ekonomskih pitanja", rekao je opozicioni lider.

Inače, zahtev za glasanje o nepoverenju prihvata se samo ukoliko ga podrži apsolutna većina od oko 300 poslanika izabranih u parlament.

Ciprasova vladajuća levičarsko-desničarska koalicija ima 154 mesta u 300-članom parlamentu, pa nema mnogo izgleda da vlada padne.

Međutim, ukoliko parlament ipak izglasa nepoverenje vladi, Cipras bi morao da mandat preda predsedniku zemlje.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja