RUSIJA I SAUDIJSKA ARABIJA PROŠIRUJU ENERGETSKU SARADNJU: Poziv i drugim proizvođačima nafte da im se pridruže
Foto: Reuters/Faisal Al Nasser, File

ministri najavili

RUSIJA I SAUDIJSKA ARABIJA PROŠIRUJU ENERGETSKU SARADNJU: Poziv i drugim proizvođačima nafte da im se pridruže

Planeta -

Saudijska Arabija i Rusija saglasile su se da prošire saradnju u energetskom sektoru, pogotovu na polju nafte i gasa, saopštili su ruski ministar za energetiku Aleksander Novak i saudijski ministar za energetiku, industriju i rudne resursle Halid al Falih.

Strane su se saglasile i da zajedno rade sa svim potpisnicima na deklaraciji o saradnji kako bi stvorile dugoročnu strukturu za saradnju, kao i da bi pozvale na saradnju drugih velikih proizvođača nafte.

Dve strane nameravaju da se rukovode principom težnje ka balansiranom tržištu koje se oslanja na dovoljno i sigurno snabdevanje.

Drugi princip je, dodaje, zajednička odgovornost svih strana za stabilnost naftnog tržišta.

"Strane nameravaju da obezbede podršku za naftu i gas kao ključne elemente globalne energetske ravnoteže u oblikovanju globalne regulatorne agende", pozivajući se na zajedničko saopštenje.

Uz to, Rusija i Saudijska Arabija nameravaju da podrže investiranje u naftni i gasni sektor kako bi zadovoljile rastuću potrebu za naftom i kompenzovale prirodni pad proizvodnje.

Planiraju, takođe, da pojačaju ulaganje u energetski sektor u cilju povećanja energetske efikasnosti i stabilnosti globalne ekonomije, uz ubrzanje tehnološkog napretka.

Dve strane su se dogovorile i da zajedno rade na obuhvatnom bilateralnom sporazumu, uzimajući u obzir gorepomenute principe.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters/Faisal Al Nasser, File

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja