MAKRON I KONTE OSTAVILI SVAĐU IZA SEBE: Centre za migrante otvoriti u njihovim zemljama! Umiru na evropskim obalama, a većina nema prava na azil!
Foto: EPA / Christophe Petit Tesson

susret u parizu

MAKRON I KONTE OSTAVILI SVAĐU IZA SEBE: Centre za migrante otvoriti u njihovim zemljama! Umiru na evropskim obalama, a većina nema prava na azil!

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas u Parizu, posle sastanka sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom, na duboku reformu sistema EU za dobijanje azila, poznatijeg kao Dablinski sporazum.

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je da Italija radi na predlogu za "radikalnu promenu paradigme" u načinu na koji Evropa upravlja migrantskom krizom, a koji bi se fokusirao na zemlje porekla i tranzita migranata.

Konte je naveo da postojeća pravila EU za dobijanje azila jednostavno ne funkcionišu.

foto: AP / Michel Euler

Prema njegovim rečima, Italija planira da od 1. jula, kada Austrija preuzima predsedavanje EU, predloži "integrisani" pristup migracijama.

Konte je naveo da je vreme da se "okrene novi list" posle spora Italije i Francuske oko spasilačkog broda sa više od 600 migranata koje je Italija odbila da primi, a koji su na kraju završili u Španiji.

Italijanski premijer predložio je da se prihvatni centri za migrante otvore u zemljama njihovog porekla, posebno misleći na afričke zemlje iz kojih sve više migranata pokušava da stigne do Evrope, navodi agencija Frans pres i dodaje da je Makron pozdravio predlog svog italijanskog kolege.

foto: Reuters / Philippe Wojazer

Makron je rekao da centri za migrante treba da budu otvoreni u zemljama porekla, ukjučujući i Libiju, odakle veliki broj migranata kreće na opasno putovanje ka Evropi.

Kako je naveo, većina onih koji krenu na put nemaju prava da dobiju azil u Evropi, umiru na putu ka evropskim obalama ili provedu par meseci u lošim uslovima u nekoj od evropskih zemalja pre nego budu vraćeni kućama.

Obradom zahteva za azil dok se migranti nalaze u prihvatnim centrima u svojim zemljama mogu da se izbegnu ovi problemi, rekao je Makron.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Christophe Petit Tesson

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track