Najnovije vesti

STIŽE NAM SMRTONOSNA "BOLEST X": Naučnici u panici od NOVOG VIRUSA GRIPA koji će kositi ljude širom sveta! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

očekuje se svetska pandemija

STIŽE NAM SMRTONOSNA "BOLEST X": Naučnici u panici od NOVOG VIRUSA GRIPA koji će kositi ljude širom sveta! (VIDEO)

Planeta

Smrtonosni grip kineske živine mogao bi da bude "bolest X" koja bi izazvala svetsku pandemiju.

Profesor Džonatan Van-Tam, zamenik šefa medicinske službe za Englesku pri britanskom Ministarstvu zdravlja, koji je posebno zadužen za pripremu za vanredne situacije i pandemije, rekao je da je novi soj ptičjeg gripa "mogući izazivač pandemije gripa na svetskom nivou".

Van-Tam je objasnio da je virus koji najviše brine njega i druge zvaničnike H7N9, ptičji grip koji se pojavio među živinom u Kini.

Naučnici širom sveta su pojačali mere predostrožnosti zbog onoga što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nazvala "bolešću X" - novim patogenom, a za koji se strahuje da bi mogao da izazove svetsku pandemiju.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je na bolest koja bi mogla da odnese na milione života, a u ovom momentu još nije poznata i stoga je nazvana "bolest iks".

Iako nije precizirano o kojoj je bolesti je reč, stručnjaci smatraju da je neophodno da budemo pripremljeni na masovnu zarazu.

Naučnike zabrinjava činjenica što u stvari ne znaju šta je u pitanju, ali su sigurni da će do epidemije doći i strahuju da će nova bolest preći sa životinja na čoveka. Naučnici SZO su upozorili i na opasnost od veštački stvorenih smrtonosnih bolesti.

Kurir.rs/Dejli telegraf

Foto printscreen YT

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...