STIŽE NAM SMRTONOSNA "BOLEST X": Naučnici u panici od NOVOG VIRUSA GRIPA koji će kositi ljude širom sveta! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

očekuje se svetska pandemija

STIŽE NAM SMRTONOSNA "BOLEST X": Naučnici u panici od NOVOG VIRUSA GRIPA koji će kositi ljude širom sveta! (VIDEO)

Planeta -

Smrtonosni grip kineske živine mogao bi da bude "bolest X" koja bi izazvala svetsku pandemiju.

Profesor Džonatan Van-Tam, zamenik šefa medicinske službe za Englesku pri britanskom Ministarstvu zdravlja, koji je posebno zadužen za pripremu za vanredne situacije i pandemije, rekao je da je novi soj ptičjeg gripa "mogući izazivač pandemije gripa na svetskom nivou".

Van-Tam je objasnio da je virus koji najviše brine njega i druge zvaničnike H7N9, ptičji grip koji se pojavio među živinom u Kini.

Naučnici širom sveta su pojačali mere predostrožnosti zbog onoga što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nazvala "bolešću X" - novim patogenom, a za koji se strahuje da bi mogao da izazove svetsku pandemiju.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je na bolest koja bi mogla da odnese na milione života, a u ovom momentu još nije poznata i stoga je nazvana "bolest iks".

Iako nije precizirano o kojoj je bolesti je reč, stručnjaci smatraju da je neophodno da budemo pripremljeni na masovnu zarazu.

Naučnike zabrinjava činjenica što u stvari ne znaju šta je u pitanju, ali su sigurni da će do epidemije doći i strahuju da će nova bolest preći sa životinja na čoveka. Naučnici SZO su upozorili i na opasnost od veštački stvorenih smrtonosnih bolesti.

Kurir.rs/Dejli telegraf

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track