MANIJACI U BRITANIJI  NESMETANO PROGANJAJU ŽENE: Na ulici, u prevozu, na poslu, perverznjaci mogu da delaju i to po zakonu!
Foto: Shutterstock

blokada u britanskom parlamentu

MANIJACI U BRITANIJI NESMETANO PROGANJAJU ŽENE: Na ulici, u prevozu, na poslu, perverznjaci mogu da delaju i to po zakonu!

Planeta -

Sve češći slučajevi zavlačenja fotoaparata ili telefona ženama pod suknju, bez njihovog znanja, ostaće nekažnjivi u Velikoj Britaniji zahvaljujući poslaniku Konzervativne partije koji je blokirao pokušaj donošenja novog zakona.

Predlog zakona je predviđao da ova vrsta maltretiranja bude seksualni prestup koji se kažnjava zatvorom i do dve godine, a predložen je tokom kampanje koju je pokrenula Đina Martin, britanska javna ličnost koja je bila žrtva "apskrtinga" (upskirting).

Iako je izgledalo da će ova vrsta perverzije i seksualnih napada konačno dobiti zakonska ograničenja, naročito nakon podrške koju je predlog zakona dobio i od premijerke Tereze Mej, to se u petak nije dogodilo.

Naime, 71-godišnji poslanik Kristofer Čoup je okončao debatu uloživši zvanični prigovor i protivljenje ovom zakonu u Donjem domu parlamenta. Iako nije naveo konkretne razloge, a potom nije ni odgovarao na novinarske pozive, to znači da je blokirano donošenje ovog zakona koji će morati da ide na ponovnu raspravu.

U međuvremenu, uznemiravanje žena i fotografisanje njihovih intimnih delova nema zakonske prepreke.

Slučaj Đine Martin (25) koja je pokrenula kampanju protiv toga, zapravo je ukazao na rupe u zakonima jer je reč o "modernim" vidovima napada.

Ona je 2017. bila žrtva apskrtinga, ali nije bila u mogućnosti da krivično goni perverznjaka koji je to učionio jer je policija procenila da fotografije nisu "dovoljno sramne" jer je imala donji veš.

foto: Profimedia

Ova vrsta napada nije krivično delo ni u SAD, na federalnom nivou, mada je država Masačusec zabranila apskrting još pre nekoliko godina.

Iste godine međutim, 2014. u Teksasu je "odbranjeno ustavno pravo" građana da slikaju žene ispod suknje, poredeći ga sa pravom govora i izražavanja.

Kurir.rs / Time.com

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track