Najnovije vesti

GARDIJAN: Rastu tenzije u EU zbog migranata
Foto: EPA

KRIZA

GARDIJAN: Rastu tenzije u EU zbog migranata

Planeta

Tri godine posle najvećeg priliva migranata i izbeglica u Evropi od Drugog svetskog rata tenzije među članicama EU oko imigracione politike rastu.

U Gardijanovom članku o "trenutnoj situaciji s migrantskom krizom u Evropi" navedeno je da je od početka 2018. preko mora u Evropu stiglo 37.034 migranta.

Prema podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), u Španiju ove godine stiglo 9.500 ilegalnih migranata, u Grčku 12.000, a u Italiju 15.300.

Nakon sporazuma koji su postigle EU i Turska, novih graničnih ograda na Balkanu i sporazuma između Italije i Libije broj pristiglih migranata je opao u odnosu na vrhunac migrantske krize 2015. godine.

foto: EPA

Ipak, glavni faktori koji su doveli do toga da od 2014. godine više od 1,8 miliona migranata stigne u Evropu još nisu "nestali" i mnogi analitičari smatraju da je samo pitanje vremena kada će broj pristiglih migranata ponovo biti povećan.

Italija i Grčka trenutno ulažu najveće napore u migrantskoj krizi zbog geografskog položaja i činjenice da, prema pravilima EU, tražioci azila moraju da podnesu zahtev za azil u prvoj zemlji EU u koju uđu.

foto: AP

Svi su saglasni da je Evropi potrebna hitna promena imigracionih pravila, kao i pravila za dobijanje azila, ali da se "niko ne slaže" kako to treba da se učini.

"Pojedine zemlje zalažu se za jačanje kontrole na granicama, a neke za pravedniju raspodelu pridošlih migranata. Rešenje će nekako morati da balansira zabrinutost 'frontalnih', južnih država sa bogatijim, severnim 'destinacijama', ali i sa izričitim odbijanjem vlada centralnih i istočnih evropskih država kao što su Mađarska i Poljska da uopšte prihvate migrante", navedeno je u članku.

foto: EPA/ Orestis Panagiotou

Nakon nedavnog odbijanja Italije da prihvati brod sa 629 migranata i kritika Francuske na račun Rima zbog te odluke dodatno su pojačane tenzije.

Italijanski premijer Đuzepe Konte je rekao da ta zemlja planira da od 1. jula, kada Austrija preuzima predsedavanje EU, predloži "integrisani" pristup migracijama.

foto: EPA / Christophe Petit Tesson

Italijanski premijer predložio je da se prihvatni centri za migrante otvore u zemljama njihovog porekla, posebno misleći na afričke zemlje iz kojih sve više migranata pokušava da stigne do Evrope, a Makron je pozdravio predlog svog italijanskog kolege.

foto: EPA

Nesuglasice u nemačkoj vladi rastu poslednjih dana oko izbeglica zbog čega se postavlja i pitanje o ostanku Merkelove na čelu vlade, dok se nacionalističke snage u drugim evropskim zemljama sve snažnije protive njenoj politici o prijemu migranata.

Ipak, portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert rekao je danas da se Merkelova i dalje se čvrsto protivi jednostranim potezima za sprečavanje migranata da uđu u zemlju kako zahteva konzervativan koalicioni partner u vladi.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...