TRAMP: Žan-Klode, vi ste brutalni ubica! JUNKER: Mislim da je to bio kompliment... (VIDEO)
Foto: EPA, Reuters

PALO ČAŠĆAVANJE

TRAMP: Žan-Klode, vi ste brutalni ubica! JUNKER: Mislim da je to bio kompliment... (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je tokom samita G7 u Kanadi upozorio francuskog predsednika Emanuela Makrona da se svi teroristi nalaze u Parizu, piše Volstrit žurnal pozivajući se na izjavu visokog zvaničnika EU.

"Vi treba to da znate, Emanuele, jer se svi teroristi nalaze u Parizu", prenosi list reči koje je američki predsednik uputio Makronu tokom razgovora o temama koje se tiču Irana i terorizma.

Bela kuća i Jelisejska palata odbile su da komentarišu tu izjavu.

Izvor je naveo da se Tramp prilikom rasprave o migracionom pitanju u Evropi obratio japanskom premijeru Šinzu Abeu:

foto: EPA

Tramp Abeu: Da vam pošaljem 25 miliona Meksikanaca...

"Šinzo, vi nemate taj problem, ali mogu da vam pošaljem 25 miliona Meksikanaca i vrlo brzo ćete ostati bez posla."

Izvor je dodao i da je američki predsednik šefa Evropske komisije Žana Kloda Junkera nekoliko puta nazvao "brutalnim ubicom". Tramp ga je tako nazvao u kontekstu poreskih kazni Brisela za američke tehnološke kompanije u iznosu od nekoliko milijardi dolara. Sam Junker potvrdio je tu Trampovu izjavu.

"Tramp mi je prošle nedelje rekao: ’Žan-Klode, vi ste brutalni ubica‘", rekao je Junker. "Ovo je prvi put da je Luksemburg postao opasan za Sjedinjene Američke Države. Mislim da je ovo rekao kao kompliment, ali nisam siguran", dodao je Junker.

foto: AP

Zemlje G7 su se na poslednjem samitu prvi put suočile sa nepostojanjem jedinstva o najvažnijim ekonomskim i političkim međunarodnim problemima. Sastanak u La Malbeu čak je nazvan G6 + Tramp, imajući u vidu poseban stav SAD o brojnim ključnim pitanjima.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp ranije je napustio sastanak i doveo u pitanje rezultate samita, održanog 8. i 9. juna u kanadskoj provinciji Kvebeku.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track