RAJ KOJI JE POSTAO NOĆNA MORA: Nekada se na ovom jezeru sunčao i Frenk Sinatra, a danas niko ne sme ni da mu priđe od TOKSIČNE PRAŠINE (VIDEO)
Foto: AP

TOKSIČNA PRAŠINA

RAJ KOJI JE POSTAO NOĆNA MORA: Nekada se na ovom jezeru sunčao i Frenk Sinatra, a danas niko ne sme ni da mu priđe od TOKSIČNE PRAŠINE (VIDEO)

Planeta -

Sa peščanim plažama i toplom vodom tokom skoro cele godine, jezero Salton si u Kaliforniji bilo je savršeno mesto za odmor tokom 50-ih i 60-ih

Tu je letovala i holivudska elita, poput Roka Hadsona, Frenka Sinatre i Džerija luisa koji su ovde redovno skijali ili odmarali na jahtama. I biznis je cvetao - tu je bio veliki broj motela, hotela, kazina i jahti.

Međutim, danas, ovo jezero se opisuje kao ekološka katastrofa. Nastalo je slučajno 1905. godine kada se izlila reka Kolorado.

foto: AP

Problem je postao vidljiv već sedamdesetih, prvenstveno zbog pesticida sa okolnih farma koji su zagadili vodu.

foto: AP

U letnjim danima, kada temperature dostižu i više od 40 stepeni, na Solton siju oseća se jak sumporni miris, nalik na miris pokvarenih jaja.

Kako se jezero suši, tako se javlja i nova opasnost - toksična prašina na suvim delovima zemlje koju vetar raznosi.

foto: Profimedia

Doktor Tim Kranc, koji izučava geografiju te oblasti, kaže da je Salton Si "zdravstvena katastrofa".

foto: AP

Prema njegovim procenama, u slučaju jakog vetra, milioni ljudi mogli bi da budu ugroženi zbog toksične prašine.

Čak jedno od petoro dece rođenih u ovoj oblasti ima zdravstvenih problema kao što je astma ili neko plućno oboljenje, što je značajno učestalije od proseka u SAD gde jedno od 12 dece ima neki zdravstveni problem povezan sa respiratornim organima.

Kurir.rs/Dejli mejl Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track