Najnovije vesti

ON MU JE NAJVEĆI TRN U OKU: Trampov veliki neprijatelj je najbogatiji čovek na svetu, a za to postoji nekoliko dobrih razloga
Foto: AP

analiza

ON MU JE NAJVEĆI TRN U OKU: Trampov veliki neprijatelj je najbogatiji čovek na svetu, a za to postoji nekoliko dobrih razloga

Planeta

Između ambasade Mjanmara i doma nekadašnjeg predsednika Vudroa Vilsona, u Vašingtonu se oprema luksuzna kuća Džefa Bezosa, osnivača "Amazona", najbogatijeg čoveka na planeti i jednog od ljudi koje američki predsednik smatra svojim najvećim neprijateljima.

Nekadašnji muzej tekstila Bezos je kupio za 23 miliona dolara i od njega će napraviti ogromnu vilu u blizini sedišta njegovih novina Vašington posta, a takođe se nada da će negde u blizini moći da izgradi i prostorije za "Amazon". I to sve u gradu u i Donald Tramp živi i poseduje veliki hotel od pet zvezdica.

Kako prenosi Gardijan, sve se čini kao da je spremno za epsku bitku najbogatijeg čoveka na svetu protiv najmoćnijeg.

Već dve i po godine, Tramp preko Tvitera napada Bezosa, kriveći ga za utaju poreza. Tramp ima više razloga za napade na Bezosa, vlasnika novina koje često optužuje za objavljivanje "lažnih vesti", ali mnogi smatraju da je glavni razlog - zavist.

foto: EPA

Bezos je prva osoba čije je bogatstvo premašilo 100 milijardi dolara. Trampovo bogatstvo je palo za oko 400 miliona dolara na 3,1 milijarde dolara tokom prve godine otkako je u Beloj kući. On je sada 766. najbogatiji čovek na svetu, nakon pada od više od 200 mesta. Tramp ipak voli da priča da je bogatiji nego što zapravo jeste.

foto: AP / Ted S. Warren

"Bezos je bogat onoliko koliko i on sam tvrdi, a Tramp to nikad nije bio", rekao je Majkl D'Antonio, politički komentator i autor knjige "Istina o Trampu".


Kako je rekao D'Antonio, Bezos je rangiran na stotine mesta više od Trampa po obimu bogatstva, a to je postigao bez ikakvog nasledstva kakvo je Tramp imao.

foto: AP

"Poštovan je na način na koji Tramp nikada nije bio, dok je bio biznismen. On je oprezan na način na koji Tramp nije. On je sve što Tramp mrzi", rekao je D'Antonio.

Ali, to nije sve. Trampov imidž, u njegovim očima i očima njegovih pristalica jeste da je on alfa mužjak, odnosno, dominantna osoba u prostoriji. Bezos gleda svoja posla i uglavnom ignoriše Trampa, čime negira da je predsednik Amerike alfa mužjak.

Amazon
Amazonfoto: Reuters

Potpuno drugačiji

 

Međutim, njih dvojica su u drugim pogledima gotovo suprotni. Da počnemo od izgleda. Tramp, koji voli da njegovo osoblje ima "pravi izgled" sigurno nikad ne bi zaposlio čoveka koji ne krije svoju ćelavost i koji ne bi išao na nadogradnju kose. Dalje, Tramp smatra da je "zastrašivanje" najbitnije u poslovanju, a kako bi niski mršavi Bezos ikoga zaplašio.

foto: Reuters / Danny Moloshok

Oni imaju i veoma različite ličnosti. Bezos je, na primer, poznat i po humoru, često na sopstveni račun, što se za Trampa ne može baš reći.

 

Tramp je odrastao bogat, išao je u privatne škole, ali se nije mnogo isticao na koledžu. S druge strane, Bezos je odrastao u srednjoj klasi, išao u državne škole i bio u vrhu najboljih studenata na Prinstonu sa najvišim ocenama iz električnog inženjerstva i kompjuterskih nauka. Jedan od njih dvojice je imao bogatog oca, a drugi mozak.

foto: Reuters

Oni su veoma različiti i po pitanju odnosa u porodici. Bezos je veoma blizak sa svojom porodicom i često hvali suprugu. Tramp uglavnom svoju porodicu i suprugu tretira samo kao statiste u njegovom ličnom šouu.


Najveća razlika između njih dvojice je, međutim, ta što Bezos projektuje samopouzdanje osobe koja ne mora ništa da dokazuje. Tramp je i tu sušta suprotnost. On projektuje nesigurnost. U njegovom svetu može da bude samo jedan pobednik i on mora svima da dokazuje da je taj pobednik on.

 

Koliko god Tramp optuživao Bezosa i "Amazon", čini se da tu nema ničega što bi moglo da naudi Bezosovom ugledu.


Bezos sve vreme prilično ignoriše Trampove tirade preko "Tvitera". Ništa, čini se, više ne uznemirava predsednika.

 

"Tramp ne zna šta da radi sa nekim ko neće da se igra i bila bi velika greška ako bi se da se Bezos uključiio u igru. On to ne mora. Bezos je ontološki suprotan Donaldu Trampu i to je ono što Trampa nervira. Ono što zaista mrzi jeste neko ko se čini nepodmitljivim. Nema dokaza da je Bezos išta drugo osim čvrste poslovne osobe", rekao je D'Antonio.

Ono što je takođe čudno Trampu jeste činjenica da se Bezos ne meša u uredničku politiku Vašington posta.

 

"Ne mogu više naglasiti da on nikad nikome nije predložio priču, nikad nije kritikovao priču, on nikada nije potisnuo priču. Iskreno rečeno, u redakciji od 800 novinara, ako se to desilo, garantujem vam da biste čuli za to", rekao je urednik Vašington posta Martin Baron.

foto: Profimedia


"Džef Bezos je najbogatiji čovek na svetu i on razmišlja pet do deset godina unapred, tako da ima većih problema nego što je Donald Tramp, o kojima treba da misli", rekao je Tim Fernholc, autor knjige "Milijarderi raketaši: Ilon Mask, Džef Bezos i nova svemirska trka".

 

Kurir.rs/Gardijan
Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...