KURIR U TAJNOM STALJINOVOM BUNKERU: Za njega niko nije znao punih 50 godina! Da je Moskva pala, ovo bi bila ruska prestonica! (KURIR TV)
Foto: D. Ignjatović

12 SPRATOVA POD ZEMLJOM

KURIR U TAJNOM STALJINOVOM BUNKERU: Za njega niko nije znao punih 50 godina! Da je Moskva pala, ovo bi bila ruska prestonica! (KURIR TV)

Planeta -

Grad Samara, u kome je fudbalska reprezentacija Srbije zapocela odiseju na Svetskom prvenstvu, tokom Drugog svetskog rata bio je rezervna prestonica Sovjetskog saveza. Staljin je doneo odluku da u slučaju pada Moskve u ruke Nemaca, vlast preseli u Kjubišev, kako se tada Samara zvala.

U prilog tome u februaru 1942. godine je naredio izgradnju bunkera odakle će voditi rat protiv Nemačke. Bunker je izgraden u rekordnom roku za deset meseci. Najniža tacka bunkera je 37 metara ispod površine zemlje i tu se nalazio Staljinov radni kabinet.

O kakvoj se dubini radi najbolje govori podatak da su Čerčil i Ruzvelt bunker izgradili na 16 metara dubine.

Bunker je građen u trenutku kada su Nemci prišli na 60 kilometara od Moskve, ali pošto je junački ruski narod uspeo da odbrani grad, Staljin nije imao potrebu da se preseli u Kjubišev i koristi bunker.

Bunker ima pet nivoa, svi su bili obezbeđeni svim neophodnim detaljima za život pod zemljom, od dotoka vazduha i vode, do grejanja.

1 / 7 Foto: Dejan Ignjatović

U bunkeru se nalazi i prostorija koja je trebala da posluži kao sala za sastanke najvišeg državnog vrha. Zanimljivo je da je Staljin naredio da ministri sede ledima okrenuti jedni drugima, odnosno da ne mogu da gledaju jedni druge u oči.

foto: Dejan Ignjatović

Bilo je planirano da u bunkeru živi najviše 115 ljudi.

Iako je izgraden 1942. godine, gotovo punih 50 godina, odnosno do 1991. godine ruska javnost nije znala za postojanje ovog bunkera. Čak ni komšiluk u Samari nije znao šta se krije iza malih, neuglednih železnih vrata.

Danas je Staljinov bunker jedna od glavnih atrakcija u prelepom ruskom gradu na obali reke Volge.

D. Ignjatović

Foto: D. Ignjatović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja