MERKELOVA PRIHVATILA ZEHOFEROV ULTIMATUM: Nemačka vlada zavisi od rešenja za migrante! Rok je do kraja juna!
Foto: AP / Michael Sohn

kupovina vremena

MERKELOVA PRIHVATILA ZEHOFEROV ULTIMATUM: Nemačka vlada zavisi od rešenja za migrante! Rok je do kraja juna!

Planeta -

Nemački ministar unutrašnjih poslova i lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Horst Zehofer rekao je danas članovima svoje stranke da želi da kancelarki Angeli Merkel da rok do kraja juna za pronalaženje evropskog rešenja za migrantsko pitanje i pograničnu kontrolu, što je ona to prihvatila, javljaju agencije.

CSU danas ponudila Merkelovoj "maslinovu grančicu", prenosi Rojters, predloživši da se plan o vraćanju migranata sa nemačke granice primeni - postepeno.

Kako se dodaje, Merkelova je prihvatila da do kraja meseca, kada se održava samit EU, odloži zabranu prihvatanja migranata koji su već registrovani u drugim državama EU.

Inače, CSU - bavarska saveznica partije kancelarke Merkel - danas odlučuje koliko daleko će ići u sporu sa nemačkom liderkom povodom migracija, koji je eskalirao u pretnju po njenu vladu.

Državni premijer Markus Zeder rekao je da će CSU na današnjem sastanku doneti odluku o tome da li će insistirati na politici vraćanja nekih izbeglica sa nemačke granice, ali da će na federalnom ministru Zehoferu biti da odluči da li će i kako primeniti politiku koja bi mogla da dovede do raskida višedecenijskog saveza CSU sa Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU) Angele Merkel.

foto: AP / Markus Schreiber

"Danas šaljemo signal o rešenosti", rekao je ranije danas Zeder novinarima, po dolasku na sastanak predsedništva stranke u Minhenu.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer poziva Nemačku da vrati sa svoje granice migrante koji su već registrovani kao tražioci azila u drugim evropskim zemljama, čemu se Merkel protivi, upozoravajući da bi to oslabilo 28-članu Evropsku uniju, navodi AP.

Ako Zehofer zaista sprovede plan jednostrano, prkoseći Merkelovoj, to bi moglo da pokrene lančane događaje koji bi, pak, mogli da dovedu do pada nemačke koalicione vlade, upozorava AP.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Michael Sohn

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track