Najnovije vesti

BESNI BORBA ZA VLAST U POLJSKOJ: Kačinjski OZBILJNO BOLESTAN, velika gužva u redu za naslednika! Evo ko ima najveće šanse
Foto: AP 25.10.2015

politiko otkriva

BESNI BORBA ZA VLAST U POLJSKOJ: Kačinjski OZBILJNO BOLESTAN, velika gužva u redu za naslednika! Evo ko ima najveće šanse

Planeta

Spekulacije o mogućoj "smeni garde" u vladajućoj partiji Poljske već su prisutne u vladinim krugovima, posle zvanične potvrde da je de fakto lider zemlje Jaroslav Kačinjski bio u bolnici zbog komplikacija "opasnih po život", a ne zbog obične povrede kolena.

Kačinjski, moćni šef partije Pravo i Pravda (PiS), nije viđen u javnosti još od aprila. Najpre je objavljeno da ima "osteoartritis" desnog kolena.

"Stanje zdravlja Jaroslava Kačinjskog je bilo takvo da bi izostanak prijema u bolnicu predstavljao pretnju po njegov život i zato je hitno primljen", izjavio je ministar zdravlja Lukaš Šumovski za poljski radio. Portparolka stranke Beata Mazurek je to potvrdila, ali nije želela da iznese više detalja.

Kačinski, koji je danas napunio 69 godina, pušten je 8. juna iz bolnice, gde je proveo više od mesec dana. On se, međutim, u subotu nije pojavio na ceremoniji u Šćećinu, gde je otkriven spomenik njegovom bratu Leću, koji je 2010. godine, kao šef poljske države, poginuo u avionskoj nesreći.

Informacija o stanju zdravlja Kačinjskog držana je u tajnosti, ali je njegovo odsustvo iz javnosti, ipak pokrenulo spekualcije o potencijalnom nasledniku.

Ministar unutrašnjih poslova Joahim Brudzinjski je oštro reagovao, rekavši da, "svi oni koji sanjaju da zamene Kačinjskog, moraju da se naoružaju vrlo dugim strpljenjem".

"Predsednik (Kačinjski) potpuno kontroliše ono što se događa u stranci i ne planira da ode u političku penziju", dodao je on.

Ta izjava je, međutim, u Varšavi samo potpalila glasove o tome ko bi mogao biti naslednik.

I sam Brudzinjski, koji je deo užeg kruga lojalnih sledbenika Kačinjskog smatra se potencijalnim kandidatom za mesto lidera. Pre nego što je postao ministar policije, u januarskoj rekonstrukciji vlade, on je bio izvršni sekretar stranke, što mu je dalo velika ovlašćenja i omogućavalo kontrolu nad partijskom strukturom.

Brudzinjski, međutim, nije samo visoki zvaničnik koji je dobro pozicioniran da preuzme vlast. U poslednjim anketama pokazalo se da ga smatraju drugim najboljim izborom za lidera PiS, iza premijera Mateuša Moravjeckog, a ispred bivše premijerke Beate Šidlo.

Moravjecki, koji u sredu puni 50 godina, izronio je prošle godine kao štićenik Kačinjskog. U decembru je zamenio Beatu Šidlo na mestu predsednika vlade, i krenuo sa "ofanzivom šarma" u Brisel, Davos, kao i u druge zapadne prestonice da bi popravio imidž Poljske, ukaljan reformom pravosuđa kojom se, po mišljenju Evropske komisije, krši vladavima prava.

Moravjecki bi mogao biti privlačan kandidat u krugovima PiS jer se predstavlja kao političar krajnje desnice za, a on, između ostalog, kaže da je njegov san - "ponovna hristijanizacija Evrope".

Pominje se još jednog mogućeg kandidata koji bi mogao da nasledi Kačinjskog. To je ministar pravde Zbignjev Zjobro (47), koji je bio "mozak" pravosudne reforme. On je lider male stranke "Solidarna Poljska" koja je na izbore izašla na listi PiS.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...