Najnovije vesti

MAĐARSKA USVOJILA ZAKON STOP SOROŠU: NVO koje budu pomagale migrantima će se krivično goniti, a evo kakve će biti kazne!
Foto: Reuters

ORBAN NEMILOSRDAN

MAĐARSKA USVOJILA ZAKON STOP SOROŠU: NVO koje budu pomagale migrantima će se krivično goniti, a evo kakve će biti kazne!

Planeta

Mađarski parlament usvojio je danas paket-zakon pod nazivom "Stop Sorošu" kojim se omogućava krivično gonjenje nevladinih organizacija ako pomažu migrantima.

Premijer Viktor Orban je posle pobede na parlamentarnim izborima obećao da će predložiti takav zakon koji je u parlamentu izglasan sa 160 glasova "za" i 18 "protiv".

Orban je ranije pokrenuo kampanju protiv Džordža Soroša (87), američkog milijardera madđrskog porekla, koga optužuje da preko nevladine organizacija koje finansira, podstiče masovno doseljavanje u Evropu.

foto: Reuters

Po novom zakonu je predviđena kazna do godinu dana zatvora za svakoga ko pomogne osobi koja je ilegalno ušla u Mađarsku iz zemlje koja nije u Šengenskom prostoru. Kazne nema ako je osoba dobila pomoć dok je bila izložena nekoj neposrednoj opasnosti.

Pre usvajanja zakona, doneta je i izmena Ustava po kojoj ne sme da se "ugrozi sastav mađarskog stanovništva". Ta ustavna odredba ima za cilj da neustavnim proglasi kvote za prijem migranata koje i Mađarskoj nalaže Evropska unija.

Izmena Ustava takođe "zabranjuje beskućništvo", a otvara mogćnost formiranja novih sudova za slučajeve koji se tiču javne uprave i kaže da država "mora da brani hrišćansku kulturu Mađarske".

Za tu izmenu je glasalo 159 poslanika, dok ih je pet bilo protiv.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...