Najnovije vesti

TRKA U NAORUŽANJU U KOSMOSU SVE NAPETIJA! FRANCUSKA UPOZORAVA: Veliki ratovi će se voditi u SVEMIRU!
Foto: Profimedia

POPRIŠTE BUDUĆIH SUKOBA

TRKA U NAORUŽANJU U KOSMOSU SVE NAPETIJA! FRANCUSKA UPOZORAVA: Veliki ratovi će se voditi u SVEMIRU!

Planeta

Francuska bi trebalo više da ulaže u nadzor kosmosa kako nikada ne bi postao "arena budućih ratova", izjavila je danas ministarka odbrane te zemlje Florans Parli.

Nekoliko dana nakon što je američki predsednik Donald Tramo rekao da je naložio uspostavljanje šestog ogranka vojske SAD koji će se fokusirati na kosmos, Parli je izjavila da Francuska, kao nuklearna sila, veruje da bi kosmos mogao da postane poprište budućih sukoba.

"Moramo biti u mogućnosti da u kosmos investiramo više nego do sada, kako bismo mogli da ga nadziremo i sprečimo da postane poprište velikih sukoba", rekla je ministarka.

Trampovi komentari probudili su zabrinutost zbog trke u naoružanju u kosmosu, mada su SAD zemlja članica Sporazuma o kosmosu iz 1967. koji zabranjuje stacionairanje oružja za masovno uništenje u kosmosu i ograničava uptrebu meseca i drugih nebeskih tela u mirnodopske svrhe.

Ideju o kosmičkim snagama su i ranije iznosili Tramp i prethodne američke administracije, a zagovornici te ideje kažu da bi to Pentagon učinilo efikasnijim.

Što se Francuske tiče, parlament te zemlje trenutno raspravlja o zakonu o vojnom planiranju za period od 2019. do 2025. godine, prema kojem je "kosmos od prevashodnog strateškog interesa".

"Pred rastućim opasnostima i pretnjama, potrebno je dalje jačanje novih kosmičkih resursa i sistema koji ih koriste", zaključuje se u nacrtu francuskog zakona.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...