AMERIČKI NEDELJNIK OBJAVIO KONTROVERZNU NASLOVNICU: Isprozivali Trampovu politiku uz slogan DOBRODOŠLI U AMERIKU
Foto: EPA/ Jim Lo Scalzo

BURNO U SAD ZBOG MIGRANATA

AMERIČKI NEDELJNIK OBJAVIO KONTROVERZNU NASLOVNICU: Isprozivali Trampovu politiku uz slogan DOBRODOŠLI U AMERIKU

Planeta -

Na naslovnoj stranici novog broja američkog nedeljnika Tajm, koji će biti u prodajI 2. jula, naći će se fotoilustracija uplakane devojčice imigrantkinje iz Hondurasa, prisilno odvojene od majke, koja stoji naspram predsednika SAD Donalda Trampa, a na crvenoj pozadini u uglu je ispisano "Dobrodošli u Ameriku".

Tajm navodi da je fotografiju uslikao Džon Mur, dobitnik Pulicerove nagrade, koji godinama fotografiše imigrante na graničnim prelazima između SAD i Meksika.

Navodi se da je jedna od Murovih fotografija, uslikana ove nedelje, postala najvidljiviji simbol debate o imigrantima koja se vodi u SAD.

"Ovog puta mi je bilo baš teško. Čim je sve bilo završeno, ubacili su ih u kombi. Morao sam da stanem i duboko udahnem nekoliko puta", rekao je Mur.

On je tako opisao svoju reakciju na scenu kojoj je prisustvovao, gde dvogodišnja devojčica iz Hondurasa plače dok joj majku policajci privode u pograničnom gradu Mekalen u Teksasu.

"Sve što sam želeo u tom trenutku bilo je da je uzmem u naručje. Ali, nisam to mogao", rekao je Mur.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je juče izvršnu uredbu kojom se imigrantskim porodicama, koje ilegalno pređu južnu granicu SAD, omogućava da ostanu zajedno sa decom dok čekaju na ishod imigracionog postupka.

Američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio je da će Pentagon "odgovoriti ako se bude zahtevalo" da pomogne u smeštaju migranata privedenih prilikom ilegalnog prelaska američko-meksičke granice.

Matis je kazao da će Pentagon podržati sve što Ministarstvo za unutrašnju bezbednost bude navelo da je potrebno, komentarišući tvrdnje novinara da su federalne agencije već odredile četiri vojne baze za potencijalni privremeni smeštaj privedenih migranata, uključujući decu bez pratnje.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track