Najnovije vesti

OVA DEVOJČICA JE POSTALA SIMBOL MIGRANTSKE KRIZE U SAD: Završila je na naslovnici o kojoj bruji ceo svet, a sada se saznala PRAVA POZADINA PRIČE (VIDEO)
Foto: Facebook/Denis Javier Varela Hernandez

KRITIKA TRAMPOVE POLITIKE

OVA DEVOJČICA JE POSTALA SIMBOL MIGRANTSKE KRIZE U SAD: Završila je na naslovnici o kojoj bruji ceo svet, a sada se saznala PRAVA POZADINA PRIČE (VIDEO)

Planeta
18:31h

Priča o naslovnoj strani Tajma koja prikazuje uplakanu devojčicu, imigrantkinju iz Hondurasa, koja stoji naspram Donalda Trampa dobila je novi obrt.

Kako prenose mediji, ispostavilo se ne samo da devojčica nije prisilno odvojena od majke, već su njih dve napustile Honduras bez znanja oca i ostale dece.

Fotografija je izazvala bes javnosti prema politici Trampove administracije da razdvaja roditelje imigrante od njihove dece, od čega je Bela kuća u međuvremenu odustala.

Zahvaljujući ovoj fotografiji neprofitna organizacija iz Teksasa "Centar za obrazovanje i pružanje pravnih usluga izbeglicama i migrantima" putem donatorske kampanje na Fejsbuku obezbedila je 17 miliona dolara.

Tajm je juče objavio da je fotografiju uslikao Džon Mur, dobitnik Pulicerove nagrade, koji godinama fotografiše imigrante na graničnim prelazima između SAD i Meksika.

"Ovog puta mi je bilo baš teško. Čim je sve bilo završeno, ubacili su ih (imigrante) u kombi. Morao sam da stanem i duboko udahnem nekoliko puta. Sve što sam želeo u tom trenutku bilo je da je uzmem u naručje. Ali, nisam to mogao", rekao je Mur.

On je izjavio da je majka podojila dvogodišnju devojčicu iz Hondurasa, nakon što su na splavu prešle reku Rio Grande koja razdvaja SAD i Meksiko.

Rekao je da je majka privedena. Sada se ispostavilo da devojčica u ružičastoj jakni ipak nije jedno od hiljada imigrantske dece koja su odvojena od roditelja.

"Moja ćerka je postala simbol razdvajanja dece na granici SAD. Možda je čak dotakla i srce predsednika Trampa. Svakome se cepa srce kada vidi šta joj se dešavalo u tom trenutku", kazao je otac Denis Valera.

On je naveo da je devojčica zajedno sa majkom Sandrom Sančes pritvorena u Mekalenu, nakon što je Sančesova zatražila azil u SAD. Zamenica ministra spoljnih poslova Hondurasa Neli Heres potvrdila je ovu verziju događaja.

Svedočio je i Karlos Ruis, pripadnik Pogranične patrole koji je pronašao Sančesovu i njenu ćerku, navodeći da je od majke zatražio da devojčicu spusti na zemlju kako bi je pretresao.

"Dete je počelo da plače odmah nakon što je spušteno na zemlju. Lično sam prišao majci i upitao je 'Jel sa vama sve ok? Da li je dete ok?' I ona je rekla 'Da. Ona (devojčica) je umorna i žedna. Sada je 11 sati uveče", prepričao je događaj Ruis.

Prema informacijama britanskog lista Dejli mejl, dvogodišnja devojčica se zove Janela Deniz. Otac devojčice kazao je da su majka i ona otišle iz grada Puerto Kortes u Hondurasu, a da nisu obavestile ni njega ni još troje dece uzrasta 14, 11 i šest godina.

Valera je naveo da veruje da je Sančesova sa najmlađom ćerkom krenula u SAD u potrazi za boljim ekonomskim prilikama.

"Ako budu deportovane, to je ok dok dete ne razdvajaju od majke. Čekam da vidim šta će s njima biti", rekao je Valera. On je kazao da misli da je Sančesova platila 6.000 dolara krijumčaru da nju i ćerku prevede preko granice.

"Deca gledaju šta se dešava. Malo su zabrinuti, ali ja se trudim da to mnogo ne pominjem. Znaju da su im majka i sestra sada na sigurnom", naveo je Valera.

Američki predsednik Tramp potpisao je u sredu izvršnu uredbu kojom se imigrantskim porodicama, koje ilegalno pređu južnu granicu SAD, omogućava da ostanu zajedno sa decom dok čekaju na ishod imigracionog postupka.

Kurir.rs/Tanjug Foto:FACEBOOK/Denis Javier Varela Hernandez

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...