KO SE PRIBLIŽI OSTRVU, NESTAO BI ZA TREN OKA: Na ovom ukletom mestu nasukalo se 1.000 brodova (VIDEO)
Foto: Profimedia

ZASTRAŠUJUĆE OBALE

KO SE PRIBLIŽI OSTRVU, NESTAO BI ZA TREN OKA: Na ovom ukletom mestu nasukalo se 1.000 brodova (VIDEO)

Planeta -

Izolovana u kanadskom zalivu Sen Loren, ostrva Magdalen jedna su od najopasnijih mesta za brodove.

Veruje se da se ovde nasukalo između 500 i 1.000 brodova, uglavnom u 18. i 19. veku. Tokom samo jedne oluje potopljeno je 48 lađa.

U to doba, broj svetionika je bio mali, a zbog vetrova, magle i kamenite obale, morepolovci su mogli da se oslone samo na nagađanje. Mnogi putnici su tako nestajali ili su sahranjivani u pesku.

Brodovi koji bi se iz bilo kog razloga uputili iz Evrope u Kvebek, uglavnom bi iskusili istu sudbinu: iznenada bi skrenuli s puta i našli se nasukani na peščanim plažama i plitkim vodama ostrva Magdalen.

Magdalen je izolovan usred zaliva, a njegov arhipelag ima oblik udice. Plitka voda oko arhipelaga, nepredvidljive vremenske prilike kao i manjak svetionika u 18. i 19. veku bili su kobni za brojne brodove.

Veliki broj članova posade nastradao je u ovom delu sveta, a oni koji su preživeli naselili su se na ostrvu.

Na Magdalenskim ostrvima danas živi nešto više od 12.000 stanovnika, uglavnom potomci preživelih iz nekadašnjih brodoloma. Neke kuće na ostrvima napravljene su od drvenih dasaka sa lađa i od drugih spasenih materijala nakon brodoloma.

foto: Profimedia

Većina stanovnika govori francuski jezik, ali ima i stanovnika kojima je maternji engleski, a koji uglavnom potiču od preživelih ljudi iz Engleske, Irske i Škotske.

Mnogi od brodova koji su se nasukali na ovim ostrvima su sakriveni na dnu mora u različitim stanjima raspadanja, a uglavnom jedino što ostane od njih su delovi drveta. Nekoliko olupina brodova je i dalje vidljivo s plaže, poput broda grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa, čiji se brod nasukao na Magdalen ostrvima 1963. godine.

Ostrva Magdalen su mesto neverovatnih kontrasta: sunčani dan može brzo da se pretvori u oluju, a lepota mora brzo da postane opasnost, pogotovo tokom ribolovačke sezone.

Kurir.rs/BBC Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track