Najnovije vesti

ASAD: Sirija nema hemijsko oružje, to su bajke i izgovori!
Foto: EPA / SANA

ODGOVARA NA PROVOKACIJE

ASAD: Sirija nema hemijsko oružje, to su bajke i izgovori!

Planeta

Sirijski predsednik Bašar al-Asad kaže da Sirija od 2013. godine ne poseduje hemijsko oružje i da su optužbe da sirijska vojska koristi takvo oružje "izgovor za intervenciju drugih zemalja".

"U potpunosti smo eliminisali hemijsko oružje. Nemamo ga u Siriji od 2013. godine", rekao je on u danas objavljenom intervjuu ruskoj televiziji NTV, naglasivši da je "priča o hemijskom oružju - izgovor za direktnu vojnu intervenciju i napade na sirijsku vojsku".

Asad kaže da su "bajke o hemijskom oružju" izmišljene kada su teroristi, koje je kontrolisao Zapad, poraženi u nekim sirijskim oblastima".

"Ove provokacije nemaju nikakve veze sa realnošću. Ovo je rezultat njihove mašte i medijskih izmišljotina, i nešto što izmišljaju njihovi masovni mediji širi se dalje po svetu putem interneta i drugih medija. Zato je nemoguće sprečiti tu provokaciju, Amerikanci konstantno lažu i odmah napadaju", rekao je predsednik Sirije.

Kako je istakao, "kada se ne poštuju međunarodni propisi, kad nema efikasnih institucija UN, ne možete govoriti o sprečavanju provokacija i svet živi prema zakonu džungle".

Asad je naveo i da će Sirijci sami rekonstruisati svoju zemlju posle rata.

"Uprkos ratu koji je u toku, imamo dovoljno sredstava da obnovimo zemlju, sigurni smo u to", naveo je sirijski predsednik.

U istom intervjuu, Asad je rekao i da još nije doneo odluku o tome da li će se kandidovati za novi predsednički mandat na izborima 2021. godine, istakavši da to zavisi od volje sirijskog naroda.

"Postoje dva faktora: prvi je moja želja, a ona proističe iz drugog faktora - volje sirijskog naroda", rekao je Asad.

On je podsetio da do sledećih izbora ima još tri godine.

"Da li će sirijski narod biti spreman da prihvati istu osobu, istog predsednika ili ne, do tada? Ako budu spremni, razmisliću o tome, ali je sada rano za to", zaključio je sirijski predsednik.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA/ SANA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...