SALVINI U LIBIJI O MIGRANTSKOJ KRIZI: Centre za prihvat napraviti na jugu Libije
Foto: EPA/ Angelo Carconi

zaustavljanje pre Evrope

SALVINI U LIBIJI O MIGRANTSKOJ KRIZI: Centre za prihvat napraviti na jugu Libije

Planeta -

Vicepremijer i ministar spoljnih poslova Italije Mateo Salvini, kojeg mediji navode kao antimigranstki orijentisanog, danas je prilikom posete Libiji izjavio da je predložio uspostavljanje centara za prihvat migranata na južnim granicama Libije kako bi se pomoglo zaustavljanju priliva migranata preko Sredozemnog mora u Italiju.

Salvinijeva desničarska stranka Liga se, Rojters podseća, tokom predizborne kampanje zalagala za to da se migrantima zabrani odlazak iz Afrike, kao i da se proteraju oni koji su već u Italiji, a on se sada nije izjasnio u kojim zemljama bi takvi prihvatni centri mogli da se nalaze.

Agencija navodi da je Libija bila glavna polazna tačka migrantima koji pokušavaju da dođu do Evrope morem, pošto su rute koje vode iz Turske u najvećoj meri zatvorene nakon sporazuma te zemlje s Evropskom unijom 2016. godine.

foto: AP / Libyan Coast Guard

"Centri za prijem i identifikaciju trebalo bi da budu uspostavljeni (u ili prema) južnom delu Libije", kazao je Salvini novinarima nakon sastanka sa libijskim ministrom unutrašnjih poslova Abdulsalamom Ašurom i zamenikom premijera Ahmedom Maitigom u Tripoliju.

Navodi se da je Salvini ocenio da bi takvi centri smanjili pritisak kako na Libiju tako i na Italiju, istovremeno se zahvalivši libijskoj obalskoj straži na "izvanrednom poslu" prilikom spasavanja i presretanja migranata.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA/ Angelo Carconi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track