OVA BAKTERIJA IZLUĐUJE NASU: Otporna je na sve, zbog nje su u opasnosti svemirski letovi (VIDEO)
Foto: AP/Ilustracija

nesalomiva

OVA BAKTERIJA IZLUĐUJE NASU: Otporna je na sve, zbog nje su u opasnosti svemirski letovi (VIDEO)

Planeta -

Sobe u kojima NASA sastavlja svoje letelice toliko su čiste da je razvoj mikroba unutar njih gotovo nemoguć.

Ipak, u novije vreme je jedna vrsta bakterija razvila zabrinjavajuću otpornost na dosad korišćena sredstva za dezinfekciju.

Cilj čistih soba

U svrhu svog programa "planetarne zaštite", koji ima za cilj da spreči prenos

mikroba sa Zemlje na ostale planete putem letelica, NASA pokušava da učini sve što može kako bi onemogućila razvoj i širenje bakterija u svojim čistim sobama u kojima sastavlja i proizvodi letelice.

Ali potpuna sterilizacija prostora je nemoguća. Čak i čiste sobe imaju svoje mikrobe – male zajednice veoma otpornih organizama koje su nekako postale otporne na rigorozne dezinfekcione procedure. Ovim zajednicama dominira Acinetobakter, bakterija koja se može pronaći u tlu i vodi. Dok ostali mikrobi nakon procesa čišćenja nestanu, Acinetobacter preživljava.

Taktike za preživljavanje

Grupa naučnika predvođena Rakešom Mogulom sa Kalifornijskog državnog politehničkog univerziteta otkrila je Acinetobakterove trikove za preživljavanje - ti mikrobi mogu da jedu proizvode za čišćenje koji bi trebalo da ih uklone.

"Možete da očistite sobe i da ih sterilizujute, ali ti su mikrobi i dalje tamo", tvrdi Mogul.

Tim je takođe našao tragove koji ukazuju na to da bi Acinetobakter mogao rasti na izopropilnom alkoholu, glavnoj hemikaliji koja se koristi za čišćenje čistih soba, i na Klinolu 30, deterdžentu kojim se peru podovi soba. Taj mikrob takođe podnosi i tretiranje hidrogen peroksidom koji se koristi u sredstvima za izbeljivanje, dezinfekciju kao i u deterdžentima.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track