Najnovije vesti

NAČELNIK AMERIČKE RATNE MORNARICE: Vojne vežbe NATO kod norveške obale su signal za Rusiju
Foto: AP / Mindaugas Kulbis

UPOZORAVA?

NAČELNIK AMERIČKE RATNE MORNARICE: Vojne vežbe NATO kod norveške obale su signal za Rusiju

Planeta

Vojne vežbe Severnoatlantske alijanse kod norveške obale i razvoj odnosa Norveške i SAD treba da budu znak za Rusiju, smatra načelnik štaba Ratne mornarice SAD admiral Džon Ričardson.

"Oni (Rusija) treba da gledaju na to kao na snažan signal da mi jačamo partnerstvo. Kako promena klime, tako i situacija sa bezbednošću povećala je interesovanje prema severnim regionima", rekao je Ričardson.

Ministar odbrane Norveške Frank Beke Jensen naveo je da je upravo situacija sa bezbednošću u regionu dovela do rasta aktivnosti NATO u njemu.

"Pre pet-šest godina sve je bilo mirno, ali sada više nije tako. Ovde ulogu ne igra samo Rusija, jer je situacija neodređena. Zato mi stvaramo novu komandu za Severni Atlantik i izvodimo više vojnih vežbi sa našim saveznicima", izjavio je on.

"Rusku stranu ne treba da iznenađuje izvođenje vojnih vežbi sa našim partnerima. Nema razloga da se na to reaguje", nastavio je Bake Jensen, dodavši da je za "Norvešku važno da Rusija bude predvidljiv sused".

U ponedeljak je osam država NATO počelo protivbrodske vojne vežbe "Dinamik mongus" koje će trajati do 6. jula u Severnom moru pored Norveške.

Sredinom juna vlasti Norveške su odlučile da povećaju broj američkih vojnika u svojoj državi, rasporedivši ih kod granice sa Rusijom.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...