Najnovije vesti

ZA SADAMA JE ČUO CEO SVET, ALI SE MALO ZNA O NJEGOVOJ PRVOJ ŽENI: Bila mu je bliska rođaka, vodila luksuzan život, a onda je nestala bez traga (VIDEO)
Foto: Profimedia

iračka prva dama

ZA SADAMA JE ČUO CEO SVET, ALI SE MALO ZNA O NJEGOVOJ PRVOJ ŽENI: Bila mu je bliska rođaka, vodila luksuzan život, a onda je nestala bez traga (VIDEO)

Planeta

Malo toga se zna o prvoj ženi nekadašnjeg iračkog lidera Sadama Huseina, Sadžidi Talfi.

Oko nje su kružile mnoge glasine, pa je teško utvrditi šta je istina, a šta ne.

Za početak, zna se da su taj brak ugovorili njihovi roditelji. Tada Sadam i Sadžida nisu imali ni deset godina.

 

Osim toga, Sadžidin otac je bio Sadamov ujak po majci, tako da nisu bili samo supružnici, već i bliski rođaci. Venčali su se 1963. godine i imali su petoro dece. Sadžida je pre udaje radila kao učiteljica, ali je svakako dosta napredovala na društvenoj lestvici pogotovo kada je postala prva dama.

Nosila je dizajnersku garderobu, skupoceni nakit i volela je da farba izrazito crnu kosu u plavu boju. Jedna žena koja imala prilike da je upozna kazala je da je Sadžida želela da ima svetliju boju kože, tako da je nosila toliko pudera "kao da je neko prosuo brašno na njeno lice".

 

Navodno, trgovci u Bagdadu su strepeli od njenih poseta prodavnicama jer nikada nije htela da plati ceo iznos. Priče koje su kružile kažu da je bila nemilosrdna baš kao njen muž.

Iako se Sadam Husein u javnosti predstavljao kao uzoran muž i otac, brojne ljubavnice su se smenjivale. Jedna od njih, Samira Šabandar, na kraju mu je postala i žena.

 

Iako su oboje bili u braku, to ih nije sprečilo da se viđaju, a posle nekog vremena Samirin muž se povukao. Međutim, Sadžida nije tako lako prihvatila da je zamenjena drugom ženom.

Jedan Sadžidin brat (a samim tim i Sadamov rođak), javno je negodovao zbog ove afere, ali je ubrzo ućutkan jer poginuo u čudnoj helikopterskoj nesreći.

Godinama kasnije, Sadamov telohranitelj je priznao da mu naređeno da pod letelicu podmetne eksploziv.

foto: Profimedia

Mnogi članovi porodice Husein bili su prinuđeni da napuste Irak tokom Zalivskog rata. Sadžida je svoj luksuzni život napustila 2003. godine, pred sam početak invazije, međutim, ne zna se tačno gde je boravila. Pretpostavlja se da je otišla u Katar.

2004. godine, unajmila je tim od oko 20 advokata da brane njenog muža od optužbi za ratne zločine, ali je sledeće godine taj tim raspušten. Ubrzo se zajedno sa ćerkom Ragad našla na lsiti najtraženijih ljudi u Iraku jer su finansirale sunitske pobunjenike.

foto: Profimedia

Navodno, tražila je azil u Velikoj Britaniji sa dve ćerke. Iako prijave nisu nikada zvanično primljene, britanska vlada je navela da "nije u obavezi da daje azil ljudima koji su učestvovali u kršenju ljudskih prava".

 

Pre tri godine, pojavile su se glasine da je preminula, ali je njena porodica to demantovala.

Kurir.rs/All that's interesting
Foto: Youtube/Printscreen

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...