NEBESKA BOMBA NAD RUSIJOM: U eksploziji asteroida nije bilo štete, ali NASA kaže da smo svi U OPASNOSTI (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

statistika

NEBESKA BOMBA NAD RUSIJOM: U eksploziji asteroida nije bilo štete, ali NASA kaže da smo svi U OPASNOSTI (VIDEO)

Planeta -

Automobilska kamera je snimila neverovatan trenutak kada je asteroid u obliku velike vatrene kugle eksplodirao nad Rusijom.

Stena iz svemira jurila je brzinom od oko 52.000km/h kada je odjednom iznad Zemlje došlo do jakog bleska, koji je osvetlio jutarnje nebo.

Objekat širok četiri metra prošao je neprimetno kroz NASA sistem za

upozorenja pa su ga prvi primeetili senzori namenjeni hvatanju nuklearnih eksplozija nakon što je udario o zemljinu atmosferu silom od tri kilotone.

NASA je prošle nedelje upozorila na ranjivost njene opreme za posmatranje koja sprečava svemirsku agenciju u otkrivanju potencijalno opasnih objekata koji se približavaju sa zemljine "dnevne strane". Lindli Džonson, zadužen za planetarnu odbranu u NASA, rekao je kako su mali asteroidi koji dolaze iz tog smera često skriveni jakom sunčevom svetlošću, zbog čega ih je teško primetiti. NASA je izjavila da je detektovao 95 odsto svih objekata u Zemljinoj blizini koji predstavljaju ozbiljnu pretnju.

Preostalih pet odsto objekata, a to su oni promera kilometar ili više, ne mogu se naći i teoretski bi svakog trenutka mogli da udare u Zemlju.

Smatra se da je upravo to razlog zbog koga je 20-metarski asteroid koji je 2013. eksplodirao nad Čeljabinskom snagom od 440 kilotona prošao neprimećen. Tom prilikom je povređeno više stotina ljudi. Većina povreda je bila posledica letećih krhotina stakla od brojnih prozora koji su prsnuli zbog jakog udarnog talasa.

Blesak koji je nastao eksplozijom asteroida 21. juna u 4:16 po lokalnom vremenu uprkos dnevnom svetlu mogao se videti u više gradova, uključujući i Lipetsk, koji je jugoistočno od Moskve. Snimak pokazuje vatrenu loptu kako je naglo blesnula da bi sekundu kasnije ostavila trag dima koji je ostao još nekoliko minuta.

Eksplozija se dogodila na visini od 27 kilometara pa nije bila dovoljno jaka da bi prouzrokovala štetu na Zemlji, a nije bilo ni povređenih. "Događaj je uhvaćen kamerom pa je izazvao veliku pažnju javnosti”, izjavili su iz Međunarodne organizacije za meteore.

Događaj su prijavili svedoci iz gradova Kurska, Lipetska, Voronježa i Orela. Mnogi od njih prijavili su i glasan zvučni prasak.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track