REŠEN PAD RUSKOG AVIONA: Za pogibiju 71 osobe odgovorni piloti (VIDEO)
Foto: EPA

istraga

REŠEN PAD RUSKOG AVIONA: Za pogibiju 71 osobe odgovorni piloti (VIDEO)

Planeta -

Udes ruskog aviona "antonov" u kojem je poginuo 71 čovek februara ove godine blizu Moskve, izazvan je "pogrešnim postupanjem posade", saopštio je danas Ruski istražni komitet.

Uz pomoć Međuvladinog komiteta za avijaciju zaduženog za ispitivanje vazduhoplovnih nesreća, Ruski istražni komitet je utvrdio kako se let odvijao sekundu po sekundu, navodi se u saopštenju.

"Glavna verzija (uzroka) pada je potvrđena, radi se o pogrešnim postupcima posade", navodi se u saopštenju Komiteta.

Po podacima registratora leta i razgpovora posade - "crnih kutija", piloti nisu prilikom poletanja uključili grejanje sondi za merenje brzine i one su se zaledile.

"Kapetan Valerij Gubanov dobio je netačne informacije o opadanju brzine aviona i, da bi je povećao, odlučio je da avion usmeri naniže", piše u izveštaju.

Međutim, tako je nagib letelice postao preveliki i njome se više nije moglo upravljati, te se sunovratila i razbila o tle.

Avion "An-148" aviokompanije "Saratov erlajns" srušio se 11. februara četiri minuta posle poletanja s aerodroma u Moskvi. Poginulo je svih 65 putnika i šest članova posade.

Već narednog dana posle nesreće istražitelji su otvorili pitanje zaleđenih "Pitoovih sondi" (Pitot) - cevčica sa spoljašnje strane pilotske kabine, u kojima se pomoću merenja pritiska vazduha utvrđuje relativna brzina aviona. Ukazivalo se da je sistem grejanja tih sondi bio isključen, te je zbog zaleđivanja sondi očitavanje brzine pomoću njih bilo pogrešno.

Kurir.rs/Beta AFP

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track