KIM JE OBEĆAO DA ĆE UNIŠTITI NUKLEARNA POSTROJENJA: Satelitski snimci ipak govore drugačije (FOTO)
Foto: AP/Evan Vucci

DENUKLEARIZACIJA?

KIM JE OBEĆAO DA ĆE UNIŠTITI NUKLEARNA POSTROJENJA: Satelitski snimci ipak govore drugačije (FOTO)

Planeta -

Pjongjang unapređuje svoje postrojenje za nuklearno istraživanje uprkos obećanju o denuklearizaciji poluostrva koje je dao na samitu u Singapuru, piše danas internet stranica 38 Nort koja prati događaje u Severnoj Koreji.

Severnokorejski lider Kim Džong-un obećao je da će raditi na tom cilju.

Međutim, denuklearizacija Korejskog poluostrva nije jasno definisana.

Na susretu Tramp-Kim nije se doneo ni tačan vremenski plan zatvaranja severnokorejskog nuklearnog arsenala. Tramp je prošle nedelje najavio skori početak tog procesa kada je rekao: "Biće to velika denuklearizacija, već je počela".

Ipak, nedavne satelitske slike pokazuju ne samo da se radovi u Jongbjonu, najvećem severnokorejskom nuklearnom postrojenju, nastavljaju, nego da Sever radi i na infrastrukturi. "Nezvanični satelitski snimci od 21. juna pokazuju da se radovi na unapređenju infrastrukture u Centru za naučno istraživanje Jongbjon nastavljaju ubrzanim ritmom", piše stranica 38 Nort.

Stranica ističe da ti radovi "ne moraju biti povezani sa severnokorejskom najavom o denuklearizaciji". Moguće je da stručni timovi za nuklearni program "rade uobičajeno u očekivanju posebnih naređenja iz Pjongjanga".

Severna Koreja je prošlog meseca u kontrolisanoj eksploziji uništila Pangje-ri, jedino postrojenje za nuklearno istraživanje na kome je izvela šest atomskih testiranja, što je ocenjeno kao znak dobre volje uoči samita.

Posle susreta sa Trampom, Pjongjang nije ništa rekao o denuklearizaciji, premda su službena glasila smanjila propagandu protiv SAD-a koju su dugo nazivali "imperijalističkim neprijateljem".

Kurir.rs/38 North/Index.hr Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track