ŠOKANTNO! SAD NE DAJU PARE ZA ANTITERORISTIČKU KANCELARIJU UN: Razlog? Direktor te ustanove je RUS!
Foto: EPA

imaju objašnjenje

ŠOKANTNO! SAD NE DAJU PARE ZA ANTITERORISTIČKU KANCELARIJU UN: Razlog? Direktor te ustanove je RUS!

Planeta -

SAD su u sredu najavile da neće dati obećanih dva miliona dolara za Antiterorističku kancelariju UN i da će na konferenciju ove organizacije o borbi protiv terorizma poslati službenike nižeg ranga.

Odluka o uskraćivanju finansiranja doneta je zbog odluke rukovodioca antiteroristčke kancelarije UN, bivšeg ruskog diplomate, da zatvori deo inauguralne konferencije za nevladine interesne grupe, rekao je zvaničnik SAD pod uslovom da ostane neimenovan.

Na pitanje ima li odluka veze sa tim što je Vladimir Voronkov Rus, on je odgovorio da ima i da se u pogledu konferencije Voronkov našao pod "pod strašnim pritiskom iz domovine".

Kancelarja Voronkova nije agenciji Rojters odgovorila na pitanja.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli u izjavi je rekla da nema presdeana za isključenje interesnih grupa, poznatih i kao "civilno društvo", sa konferencije na Opštoj skupštini kojoj je domaćin glavni sekretar UN.

"Nema razumnog objašnjenja zašto bi UN nastojao da cenzurišr ovu konferenciju, osim da su popustio pod političkom pritiskom šačice pokvarenih zemalja bez verodostojnosti u borbi protiv terorizma, koa što su Rusija, Iran, Kuba i Venezuela, a za koje je ograničavanje pristupa i blokiranje učestvovanja civilinog društva norma ponašanja", rekla je Hejli.

Zapadne zemlje optužuju ruskog predsednika Vladimira Putina da se obrušio na interesne skupine i da obesharbruje rad nezavisnih institucija.

Kurir.rs/Index

Foto:EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track