Najnovije vesti

ŠEF MAĐARSKE DIPLOMATIJE OPLEO PO EU: Ubila je jedan ruski projekat, a drugi podržava
Foto: EPA

dvostruki standardi

ŠEF MAĐARSKE DIPLOMATIJE OPLEO PO EU: Ubila je jedan ruski projekat, a drugi podržava

Planeta

Nedopustivi su dvostruki standardi za izgradnju gasovoda u Evropi, rekao je ministar inostranih poslova Nemačke Peter Sijarto.

"Mi nismo deo projekta 'Severni tok 2', ali ne možemo biti protiv njega", rekao je Sijarto.

Prema rečima mađarskog ministra, bivši projekat "Južni tok", koji je trebalo da poveća diversifikaciju gasovoda za centralnu Evropu, "ubila" je Evropska komisija.

"Sada opet vidimo da Komisija ne podržava izgradnju 'Južnog toka'. Ne vidim nikakva izvinjenja zbog toga ili razloge koje bi Komisija mogla da navede zašto tako postupa. To su jednostavno dvojni standardi", rekao je Sijarto.

Rusija je 2014. godine zbog stava EU prekinula rad na "Južnom toku" koji je trebao da prođe preko Bugarske, Srbije i Mađarske kao krak gasovoda "Turski tok" koji ide po dnu Crnog mora ka Turskoj.

Projekat "Severni tok 2" podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obala Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

Protiv projekta su Ukrajina, koja strahuje da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, i Amerika, koja ima ambiciozne planove za izvoz svog tečnog gasa u Evropu. Litvanija, Letonija i Poljska su saopštile da ne odobravaju izgradnju tog gasovoda, jer su njihovi lideri uvereni da je reč o političkom projektu.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...