BORISOV: Imamo političku, a ne migracionu krizu! Danas je 90 odsto manje migranata nego pre 2 godine!
Foto: Reuters / Yves Herman

različiti pristupi

BORISOV: Imamo političku, a ne migracionu krizu! Danas je 90 odsto manje migranata nego pre 2 godine!

Planeta -

Premijer Bugarske Bojko Borisov kaže da se u EU danas razgovara o političkoj krizi, a ne migracionoj krizi.

"Imamo 90 procanata manje migranata danas nego pre dve godine. Sistemi kao što je šengenski informacioni sistem su operativni, ali problem je političke prirode", ocenio je Borisov.

Bojko Borisov kaže da postoje dva pristupa u rešavanju problema ilegalne migracije. On navodi da svi danas pričaju o problemu Grčke i Italije, a niko ne spominje Španiju i Bugarsku. Prema njegovim rečima Bugarska je primenila jedan pristup koji je pokazao rezulatate.

"Mi smo radili na borbi protiv migracija, investirali smo u tehnologije, kupili brodove", kaže Borisov.

foto: Profimedia

On navodi da je Bugarska od EU dobila 150 miliona evra pomoći, za razliku od Grčke koja je dobila 560 miliona. On napominje da je granica Bugarske prema Turskoj iste dužine kao i ona između Grčke i Turske, ali da Bugarska nema problema za migrantima.

"Dobro je zapamtiti da je Bugarska bila pod gotovo istim pritiskom kao i Grčka. Ja vas pozivam da dođete da vidite kako izgleda naša granica. Ima migranta, ali ih je malo", zaključio je Borisov.

On je naveo sa se mora naći praktičan način za primenu onoga što je noćas dogovoreno na samitu EU lidera, a to su centri za migrante i platforme za iskrcavanje van EU.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track