LAVROV: Ne žurimo sa povlačenjem iz Sirije
Foto: Reuters / Sergei Karpukhin

otvoreno

LAVROV: Ne žurimo sa povlačenjem iz Sirije

Planeta -

Moskva ne postavlja "veštačke vremenske rokove" za povlačenje svojih trupa iz Sirije, jer taj proces zavisi od situacije na terenu, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Mi ne volimo veštačke rokove. Dosledno smanjujemo svoje vojno prisustvo u Siriji. Poslednji put smo ga smanjili pre nekoliko dana", rekao je Lavrov u intervjuu britanskom Kanalu 4.

Prema njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin je, s tim u vezi, pomenuo da je nešto više od hiljadu vojnika vraćeno u Rusiju, kao i neki avioni i druga oprema. "Povlačenje ruskih snaga zavisi od situacije na terenu", istakao je šef ruske diplomatije, prenosi Tas s.

Lavrov je naveo i da je Rusija, zajedno sa sirijskom vojskom i "patriotskom opozicijom", uspela da spreči Islamsku državu da sprovede svoje planove o osnivanju kalifata. "Međutim, neki ostaci Islamske države su i dalje tamo, Džabhat al-Nusra je i dalje tamo. Oni sada onemogućavaju punu primenu dogovora o zoni deeskalacije u južnoj Siriji", rekao je ruski ministar.

On je dodao da Rusija u Siriji raspolaže sa dve lokacije gde su njeni brodovi i avioni stacionirani i mogli bi se korisno upotrebljavati još neko vreme. Putin je juče izjavio da je Rusija povukla 13 vojnih aviona, 14 helikoptera i 1.140 vojnika iz Sirije samo u proteklih nekoliko dana.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track