NEMAN KOJA PROŽDIRE LJUDE VIĐENA U MEDITERANU, ALI SE MOTA I PO JADRANU: Bela ajkula od 5 metara seje strah među turistima! NJEN NAPAD JE SMRTONOSAN! (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook

snimljena kod majorke

NEMAN KOJA PROŽDIRE LJUDE VIĐENA U MEDITERANU, ALI SE MOTA I PO JADRANU: Bela ajkula od 5 metara seje strah među turistima! NJEN NAPAD JE SMRTONOSAN! (VIDEO)

Planeta -

Pre dva dana ogromna bela ajkula, poznate po napadima na ljude, viđena je u španskim vodama, prvi put u poslednjih 30 godina .

Naučnici iz španskog istraživačkog centra Alnitak naišli su na ovu neman dugu pet metara na oko 12 kilometara od obale ostrva Kabrera, južno od Majorke, u Balearskom moru. U ekspediciji je učestvovalo 10 naučnika iz pet zemalja, a morskog psa je u četvrtak fotografirao biolog Fernando Lopez Mirones.

Poslednjih godina bilo je slučajeva koji nisu potvrđeni da je viđena bela ajkula, ali ovo je prvi put i dokazano crno na belo.

Morski biolog Petar Kružić kaže da su velike bele ajkule u Mediteranu stalno prisutne, ali da je ovo prvi put u poslednjih 30 godina da je viđena u španskim vodama.

"Velika bela ajkula normalno živi u Mediteranu, ona je tu, samo je pitanje hoće li doći blizu obale, to zavisi od hrane. Više nema toliko tune kojom se hrani, kao ni morskih medvedica. Velika riba polako nestaje pa će tako verovatno i bela ajkula otići", kaže Kružić.

On je dodao da ovih nemani ima i u samom Jadranu, pored Ankone postoji ženka, za koja se "mota se oko naftnih platformi", objašnjava Kružić.

Što se opasnosti za ljude tiče, Kružić kaže da je situacija kao i kod svih morskih pasa - opasne su. Pre nekih desetak godina na jadranskoj obali napadnut je jedan Slovenac, a po zubu koji je izvađen iz njegove noge pokazalo da je reč o velikoj beloj ajkuli. Nažalost, napadi su najčešće smrtonosni.

"Uđe u Jadran u potrazi za hranom. Neke ostaju duže, neke kraće, sve zavisi od hrane. Možemo da budemo zlicei pa da lkažemo da sad ima turista pa ima i hrane", kaže Kružić.

Neke ostaju duže, neke kraće, sve ovisi o hrani. Možemo biti zločesti pa kazati da sad ima turista pa ima i hrane", kaže Kružić

"U Jadranu boravi i modrulj koji je takođe opasan, doduše ne kao velika bela ajkula, ali može da povredi čoveka", kaže Kružić.

Kurir.rs/Index.hr

Foto printscreen Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) ROĐENI POD SREĆNOM ZVEZDOM! Deca se opušteno brčkala dok su kitovi ubice prolazile

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track