AMERIČKA VALUTA SVE NEPOPULARNIJA: Sve više zemalja umesto dolara bira ove tri valute za DEVIZNE REZERVE
Foto: Profimedia

lagani pad

AMERIČKA VALUTA SVE NEPOPULARNIJA: Sve više zemalja umesto dolara bira ove tri valute za DEVIZNE REZERVE

Planeta -

Udeo američkog dolara u deviznim rezervama na globalnom nivou pao je u prvom kvartalu 2018. na četvorogodišnji minimum, dok je porastao udeo evra, juana i britanske funte, prema najnovijim podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kojem centralne banke prijavljuju iznos i strukturu tih rezervi.

Učešće dolara u globalnim rezervama se smanjilo peti kvartal uzastopno, pošto je "zelena novčanica" slabila u prva tri meseca 2018. godine usled očekivanja da će privredni rast van SAD-a biti brži i usled procena da će druge velike centralne banke razmotriti smanjenje monetarnih podsticaja, prenosi agencija Rojters.

Devizne rezerve centralnih banaka širom sveta u američkim dolarima iznosile su u prvom tromesečju 6.449 milijardi dolara, što je nominalni rast u odnosu na poslednja tri meseca 2017. kada su "težile" 6.282 milijardi dolara, ali je udeo dolara u globalnim rezervama pao na 62,48 posto sa 62,72 procenta iz poslednjeg lanjskog tromesečja.

Prema izveštaju MMF-a, dolarski udeo u deviznim rezervama u svetu bio je na najnižem nivou u četvrtom kvartalu 2013., kada je iznosio 61,24 procenta.

Rojters napominje da je američka valuta, ipak, ojačala tokom drugog kvartala ove godine zbog straha od globalnog trgovinskog rata i signala iz Evropske centralne banke da neće povećavati kamatne stope do druge polovine 2019. godine.

Evro je druga valuta s najvećim udelom u globalnim deviznim rezervama sa učešćem u prvom kvartalu od 20,39 posto u odnosu na 20,15 procenata iz prethodna tri meseca. To je najviši udeo evra u ovim rezervama od poslednjeg kvartala 2014. godine, ali znatno ispod nivoa zabeleženog 2009. godine od 28 odsto.

Učešće kineskog juana u globalnim rezervama povećano je u prva tri ovogodišnja meseca na 1,39 odsto, što je treći uzastopni kvartal rasta, a ekspanzija tog udela registrovala je i britanska funta na 4,68 posto, što je najviši nivo od poslednjeg tromesečja 2015.

S druge strane, udeo japanskog jena u globalnim deviznim rezervama se spustio sa 4,89 procenata iz poslednjeg kvartala prošle godine na 4,81 odsto u prvom tromesečju.

Globalne devizne rezerve su imovina centralnih banaka, koja se drži u različitim valutama i uglavnom služi kao podrška njihovim obavezama. Centralne banke ponekad koriste te rezerve za očuvanje kursa svojih nacionalnih valuta, dodaje Rojters.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profiemdia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track