VAŠINGTON U PANICI: Putin saznaje preko Erdogana tajne američkog lovca F-35! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

SAD ucenjuju tursku

VAŠINGTON U PANICI: Putin saznaje preko Erdogana tajne američkog lovca F-35! (VIDEO)

Planeta -

Amerikanci su u panici da bi Rusija mogla preko Turske da sazna tajne tehnologije pomoću kojih je napravljen američki lovac pete generacije F-35.

Velika Britanija namerava da kupi 138 lovaca F-35, a Turska namerava da osim aviona F-35 kupi i ruske protivvazdušne raketne sisteme S-400.

Eksperti su zabrinuti da, ako Ankara bude koristila oba sistema, informacije o nedostacima američkih lovaca mogu da doći u ruke Moskve.

Američki senat je odobrio zabranu prodaje F-35 Turskoj u slučaju da ona ne odustane od kupovine S-400.

Prema rečima senatora Krisa van Holena, predaja Ankari F-35 zajedno sa S-400 „dovešće u pitanje nacionalnu bezbednost SAD i njihovih saveznika“.

„Kupovina oba sistema od strane Turske omogućiće Rusima da lako utvrde mogućnosti F-35 i otkriju njegove nedostatke, a to je nedopustivo“, izjavio je

Van Holen.

Slično mišljenje imaju i u britanskom parlamentu. Mark Fransoa, šef Specijalnog komiteta za odbranu parlamenta, rekao je da Velika Britanija ulaže u F-35 ogromna sredstva, zbog čega London „ne bi želeli da vide“ da neko kompromituje tu tehnologiju.

Međutim, Turska je već dobila od SAD prve F-35, bez obzira na pokušaje senata da blokira ovaj sporazum. Osim toga, u maju su vlasti Turske saopštile da nikakve sankcije neće uticati na odluku Ankare da kupi S-400 od Rusije.

Kurir.rs/sputnjik Srbija

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track