EKSKLUZIVNO! Pogledajte Moskvu s reporterom Kurira s VRHA NAJVIŠEG NEBODERA U EVROPI! Videćete svaki pedalj prestonice Rusije! (VIDEO, FOTO)
Foto: Dejan Ignjatović

NEVEROVATAN POGLED!

EKSKLUZIVNO! Pogledajte Moskvu s reporterom Kurira s VRHA NAJVIŠEG NEBODERA U EVROPI! Videćete svaki pedalj prestonice Rusije! (VIDEO, FOTO)

Planeta -

"Moskva, Moskva! Volim te kao sina. Kako to Rus može - snažno, vatreno i nežno!" Ove stihove posvetio je Moskvi čuveni pesnik Mihail Ljermontov. Iako niste Rus, a ni Moskovljanin, upravo vam ovi stihovi dolaze u misli kada se popnete na najvišu tačku prestonice Rusije - vidikovac na 89. spratu nebodera "Istok" kule "Federacija".

To je najviši, ali i najneobičniji vidikovac u Evropi.

Sama kula je visoka 374 metara i ima 101 sprat. Vidikovac se nalazi na 89. spratu i zove se "Panorama 360" jer se u njemu može napraviti ceo krug i snimiti svaki kutak grada.

foto: Dejan Ignjatović

Kula "Federacija" je najviša stambena zgrada u Evropi, najveće zdanje u "Moskva sitiju". Sastoji se od dva nebodera, "Zapad" visine 243 metara i pomenuti "Istok". Spojeni su šestospratnim tržnim centrom.

foto: Dejan Ignjatović

Do željenog cilja se stiže superbrzim liftovima koji jure osam metara u sekundi, a da biste uopšte stigli do njih, potrebno je da kupite ulaznicu koja košta između 10 i 15 evra, u zavisnosti od doba dana kada dođete u posetu. Potrebno je 40-tak sekundi da se popnete do 89. sprata. Tamo vas prvo očekuje tehnološki sjajno opremljena foto-zona, a radosnu vest za posetioce predstavlja činjenica da je fotografija koja se dobija na izlazu - besplatna.

Na vidikovcu mogu da se prate projekcije najznačajnijih događaja iz istorije Moskve. Posetioci mogu da koriste tablete sa interaktivnim vodičem, a kao dodatna opcija nudi se i dopunjena panorama Moskve sa interesantnim činjenicama o poznatim turističkim mestima u gradu.

Tu su restoran, knjižara, suvenirnica i galerija, ali nekako sve to pada u vodu pored fabrike sladoleda! Da, dobro ste pročitali. Na 89. spratu Panorame 360 nalazi se "Čista linija", najviša fabrika sladoleda na svetu. I ne samo to, jer je svakom posetiocu omogućeno da napravi svoj sladoled i da ga ukrasi po sopstvenoj želji.

foto: Dejan Ignjatović

Na kraju da dodamo i podatak vezan za bezbednost. Neboder je dizajniran tako da može da izdrži udar aviona, da se ne sruši i ne padne.

foto: Dejan Ignjatović

Kurir.rs/Dejan Ignjatović

Foto: Dejan Ignjatović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track