SVETSKI BOGATAŠI SVE BOGATIJI: Razlog za to leži i u činjenici gde skrivaju SVOJE MILIJARDE! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

znaju znanje

SVETSKI BOGATAŠI SVE BOGATIJI: Razlog za to leži i u činjenici gde skrivaju SVOJE MILIJARDE! (VIDEO)

Planeta -

Prema studiji konsultantske firme Boston konsalting grup (BCG), ofšore imovina najbogatijih ljudi na svetu porasla je za šest odsto u 2017. godini i sada iznosi 8.200 milijardi dolara.

Francuski list Les Eko, koji je preneo ovu vest, pripisuje to prednosti ofšora, u bukvalnom prevodu "van granica", koja im omogućava da iskoriste povoljnije nacionalno oporezivanje, što je ponekad blizu 0 odsto.

List navodi da zemlje poznate kao "poreske oaze" igraju ključnu ulogu u ovom pitanju, jer imaju posebnu korist od priliva kapitala na svoje tržište.

Švajcarska prednjači među zemljama u koje bogati ulažu svoj novac. Šta više, privlačenje tih sredstava gotovo je postao sastavni deo švajcarskog identiteta.

U 2017. godini, Švajcarska, koja je zauzela 19. mesto među najvećim svetskim ekonomijama sa BDP-om od 700 milijardi dolara, imala je 2,3 milijarde dolara kapitala od bogatih stranaca, posebno Nemaca, Francuza i Saudijaca, navodi BCG.

Švajcarska je mnogo ispred zemalja koje je slede na ljestvici, iako Hong Kong i Singapur takođe privlače mnogo kapitala od bogatih stranaca, posebno iz Azije.

Udeo Hong Konga u ovim sredstvima u 2017. godini iznosio je oko 1.100 milijardi dolara, a Singapura 900 milijardi dolara. Ova dva azijska "poreska raja" privlače uglavnom bogate ljude iz Kine, Tajvana i Japana.

Iza ovog vodećeg tria dolaze i druge zemlje, poput Sjedinjenih Američkih Država. Zahvaljujući Delaveru i drugim poreskim rajevima na svom tlu, ova svetska sila privlači kapital bogatih stranaca (700 milijardi dolara) uglavnom iz Meksika, Kine i Argentine.

Osim SAD, tu je još i Velika Britanija, iako tu priliv kapitala ima tendenciju usporavanja (300 milijardi dolara), prema BCG-u. Tu su i druge zemlje poznate po svom izuzetno povoljnom oporezivanju, kao što su anglo-britanska ostrva (500 milijardi dolara) i Luksemburg (300 milijardi dolara).

Kurir.rs/Al Džazira

Foto Shutter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track