ŠOK! OTKRIVENO ZAŠTO SU DEČACI SA TRENEROM UŠLI U POPLAVLJENU PEĆINU: Svi su mislili da su se sakrili od kiše, ali je istina mnogo OPASNIJA! (VIDEO)
Foto: Tanjug/ AP

NALAZE SE NA BEZBEDNOM

ŠOK! OTKRIVENO ZAŠTO SU DEČACI SA TRENEROM UŠLI U POPLAVLJENU PEĆINU: Svi su mislili da su se sakrili od kiše, ali je istina mnogo OPASNIJA! (VIDEO)

Planeta -

Tajlandske mornaričke foke saopštile su da je svih 13 članova mladog fudbalskog tima, koji su zaglavljeni u pećini na severu Tajlanda zbog poplave, zdravo i da o njima brinu lekari.

U saopštenju se navodi da se sedam članova mornaričkih foka, među kojima su lekar i medicinska sestra, pridružilo dečacima i njihovom treneru u pećini u kojoj su potražili sklonište zbog poplave.

Komandant mornaričkih foka rekao je da je spašavanje ljudi iz pećine jedna od nekoliko opcija koje se razmatraju, kao i da nema potrebe da se ta akcija požuruje jer su dečaci i njihov trener bezbedni u pećini.

Britanski Skaj njus prenosi da su mladi fudbaleri verovatno ušli u pećinu, uprkos zabrani ulaska za vreme kišne sezone, u sklopu rituala inicijacije.

Kako je jedan od stranih spasilaca koji pomažu tajlandskim kolegama Britanac Ben Rejmenants, objasnio za britanski medij, deca i njihov trener su "ušli unutra i pokušali da dođu do kraja tunela u nekoj vrsti inicijacije za lokalne dečake, koja podrazumeva da se potpišu na zidu na kraju tunela i zatim vrate nazad".

Kako se navodi, spasilačke službe pokušavaju da ispumpaju vodu iz poplavljene pećine Tam Luang Nang Non, ali su u velikom problemu sa vremenom, jer iako su monsunske kiše trenutno stale, meteorolozi prognoziraju da će se uskoro nastaviti što znači da će se nivo vode ponovo podići i da će deca i njihov trener možda morati da ostanu pod zemljom još četiri meseca dok se sezona monsuna ne završi.

Alternativa je da deca i trener preplivaju, odnosno prerone četiri kilometra dug put od komore u koju su se sklonili od vode do ulaza u spilju, pri čemu bi ih spasioci vodili i dali im ronilačku opremu.

Međutim ta opcija je opasna iz dva razloga - prvi je taj što deca uopšte ne znaju da plivaju niti rone, zbog čega postoji rizik da se udave, a drugi je taj što je put kroz uske, mračne i poplavljene pećinske prolaze izuzetno težak, čak i profesionalnim roniocima.

Dečaci i njihov trener pronađeni su živi u pećini na Tajlandu, devet dana nakon što su u njoj nestali usled poplave, iscrpljeni su i imaju manje povrede, a preživeli su tako što su pili vodu koja je kapala sa stalaktita.

Spasilački timovi na Tajlandu u ponedeljak su pronašli 12 dečaka, od 11 do 16 godina starosti, i njihovog 25-godišnjeg fudbalskog trenera, koji su 23. juna ušli u pećinu Tam Luang.

Spasioci sada moraju da odluče kako najbolje da izvuku grupu, a upozorili su da bi to moglo da potraje, nakon čega će spaseni dečaci i trener biti predati lekarskom timu koji čeka ispred pećine.

U međuvremenu, dečacima i treneru dostavljeni su energetski gelovi kako bi izdržali dok se ne napravi plan za njihovo bezbedno izvlačenje.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Tanjug/ AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track