ORBAN BI DA PREGOVARA S NEMAČKOM: Moramo zajedno da štitimo spoljne grance EU od migranata
Foto: Reuters

SPREMAN ZA RAZGOVORE

ORBAN BI DA PREGOVARA S NEMAČKOM: Moramo zajedno da štitimo spoljne grance EU od migranata

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban signalizirao je da je spreman da postigne bilateralni sporazum sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi se ograničio dolazak tražilaca azila u Nemačku i druge zemlje EU.

On je u intervjuu za nemački Bild kazao da je Mađarska bila otvorena za razgovore sa Nemačkom, ukoliko Berlin postigne sporazum o migracijama sa Austijom, čiji kancelar Sebastijan Kurc poput Orbana ima "tvrd stav" po pitanju migracija.

"Redosled može biti samo - pregovori Nemačke i Austrije, a onda pregovori Austrije i Mađarske. I na kraju, ako je stvarno jasna pozicija Nemačke, može doći do pregovora između Mađarske i Nemačke", rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, neophodno je jačanje zaštite spoljnih granica EU i osnivanje migracionih tranzitnih centara van EU.

On je dodao i da će se uskoro sastati sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom kako bi razgovarali o narednim koracima.

Orban je ponovio svoj stav da veliki priliv migranata pretežno muslimanske veroispovesti predstavlja pretnju evropskoj hrišćanskoj civilizaciji.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track