RONIOCI JEDINI SPAS ZA DEČICU ZAROBLJENU U PEĆINI: Izvlačiće ih kao veknice da ne ostanu pod zemljom godinu dana! Ali ta operacija je SMRTNO OPASNA (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA, AP

2 PLANA SPASAVANJA

RONIOCI JEDINI SPAS ZA DEČICU ZAROBLJENU U PEĆINI: Izvlačiće ih kao veknice da ne ostanu pod zemljom godinu dana! Ali ta operacija je SMRTNO OPASNA (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Dečaci zaglavljeni u poplavljenoj tajlandskoj pećini verovatno neće biti svi u isto vreme izvučeni napolje, već po fazama, u zavisnosti od njihovog zdravstvenog stanja, rekli su danas tajlandski zvaničnici koji rukovode operacijom spasavanja.

Kako je istaknuto, svakog dana biće procenjivana spremnost dečaka i ako bude bilo kakav rizik operacija neće biti sprovedena, prenela je agencija AP.

U toku su radovi u kojima učestvuju pripadnici tajlandskih specijalnih jedinica, mornaričkih "foka", da se u pećinu uvede optički internet kabl, koji bi, kada bude instaliran, omogućio telefonsku vezu.

ŠOK! OTKRIVENO ZAŠTO SU DEČACI SA TRENEROM UŠLI U POPLAVLJENU PEĆINU: Svi su mislili da su se sakrili od kiše, ali je istina mnogo OPASNIJA! (VIDEO)

Uvođenje optičkog kabla pokušano je u utorak, ali nije uspelo, jer je opremu oštetila voda.

Dečaci i njihov fudbalski trener trenutno se oporavljaju, naveli su zvaničnici, koji još uvek analiziraju koji je najbezbedniji način da se oni izvedu napolje, a u opciji je i ronjenje.

1 / 9 Foto: EPA

Tajlandska mornarica na svom fejsbuku objavila je dva nova snimka jutros na kojima su prikazani pripadnici "Foka" koji tretiraju lakše povrede na stopalima i nogama dečaka, a neki od dečaka se smeškaju na šale koje zbijaju pripadnici "Foka".

Drugi dečaci su spavali pokriveni toplim ćebadima, vidi se na snimku.

Prethodno su dečaci i njihov trener rekli da su dobro.

ŽIVOTI MALIŠANA I DALJE VISE O KONCU! SPASIOCI NE SMEJU DA IH POMERAJU: Pod zemljom bi mogli da ostanu MESECIMA, previše su slabi! Evo šta su jeli i pili da prežive! (FOTO, VIDEO)

Dečaci uče da koriste maske za ronjenje i kako da dišu, rekli su zvaničnici.

Učenje dečaka da rone mogao bi biti jedini način da se oni izvuku napolje.

Međutim ta opcija je opasna iz dva razloga - prvi je taj što deca uopšte ne znaju da plivaju niti rone, zbog čega postoji rizik da se udave, a drugi je taj što je put kroz uske, mračne i poplavljene pećinske prolaze izuzetno težak, čak i profesionalnim roniocima.

Dečaci i njihov trener pronađeni su živi u pećini na Tajlandu, devet dana nakon što su u njoj nestali usled poplave, iscrpljeni su i imaju manje povrede, a preživeli su tako što su pili vodu koja je kapala sa stalaktita.

Spasilački timovi na Tajlandu u ponedeljak su pronašli 12 dečaka, od 11 do 16 godina starosti, i njihovog 25-godišnjeg fudbalskog trenera, koji su 23. juna ušli u pećinu Tam Luang.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA i AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track