SULTANSKA OVLAŠĆENJA: Erdogan i predsednik i premijer! Ima svu vlast i ne treba mu amin parlamenta!
Foto: AP

TO ZOVU PUNI PREDSEDNIČKI SISTEM

SULTANSKA OVLAŠĆENJA: Erdogan i predsednik i premijer! Ima svu vlast i ne treba mu amin parlamenta!

Planeta -

ISTANBUL - Turska je objavila danas dekret kojim se na predsednika prenose nova ovlašćenja, u skladu sa prelaskom zemlje na predsednički sistem, po kome izvršna vlast pripada šefu države.

Dekretom, objavljenim u službenom listu zemlje, menjaju se zakoni od kojih neki potiču iz 1924. godine i njime se ovlašćenja premijera i vladinih ministara prebacuju na predsednika i njegov kabinet.

foto: EPA

Na referendumu prošle godine, Turci su izglasali tesnom većinom prelazak na takozvani puni predsednički sistem. U skladu s tim, funkcija premijera se ukida, a predsednik Redžep Tajip Erdogan dobija pravo da imenuje i smenjuje ministre i druge državne službenike, bez odobrenja parlamenta.

Rojters ukazuje na to da je turska vlada izdavala dekrete zaobilazeći parlament otkako je u zemlji uvedeno vanredno stanje posle propalog pokušaja vojnog udara 2016. godine.

PRODAVAO PERECE NA ULICI, A DANAS JE JEDAN OD SVETSKIH MOĆNIKA: Evo kako je Erdogan od siromašnog dečaka postao strah i trepet Turske! (VIDEO)

Erdogan je obećao da će vanredno stanje, koje je 18. aprila produženo na još tri meseca, ukinuti nakon izbora, koji su održani 24. juna.

foto: AP

Promene navedene u poslednjem dekretu stupiće na snagu kada Erdogan bude položio zakletvu u parlamentu 8. ili 9. jula.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja