Najnovije vesti

CIA JE ZNALA DA ĆE SE SFRJ RASPASTI, A SADA PREDVIĐAJU KRAJ EU: Evropi sledi rasparčavanje na 3 bloka, a evo gde će završiti Srbija!
Foto: Profimedia, AP

PROGNOZA

CIA JE ZNALA DA ĆE SE SFRJ RASPASTI, A SADA PREDVIĐAJU KRAJ EU: Evropi sledi rasparčavanje na 3 bloka, a evo gde će završiti Srbija!

Planeta
15:42h

CIA i američka nevladina organizacija Stratfor prognoziraju raspad današnje EU na nekoliko grupa - staru Evropu, novu Evropu, koja će biti okrenuta SAD, te savez pravoslavnih zemalja.

Zapadni blok ili staru Evropu činile bi Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Austrija, Španija, Portugal, Italija, Švedska, Norveška i Finska.

Novu Evropu bi činile Litvanija, Estonija, Letonija, zemlje Višegradske grupe, Slovenija (danas bi tu bila i Hrvatska), a on bi se nalazio pod nemačkim ekonomskim i američkim vojnim patronatom.

EVROPSKI LIDERI U PANICI ZBOG TRAMPA: Hoće li američki predsednik opet bacati bombone na sto pred Merkelovom?

Treći blok predstavljao bi balkansku konfederaciju koju bi činile pravoslavne zemlje - Srbija, Rumunija, Bugarska, Makedonija i Grčka. Ovom bloku pripala bi BiH, kao i Albanija.

Mnogi stručnjaci ističu da ovo predviđanje treba shvatiti ozbiljno i podsećaju da je CIA sredinom osamdesetih godina prošlog veka najavila raspad tadašnje SFRJ.

Slična predviđanja iznosi i američka nevladina organizacija Stratfor.

POSLE 10 SATI HAOTIČNIH PREGOVORA, PRED ZORU POSTIGLI DOGOVOR: Lideri EU zauzeli zajednički stav o migraciji

U ovoj nevladinoj organizaciji smatraju da će se EU uskoro raspasti na dva dela: bogatiji Zapad i grupu malih zemalja Centralne Evrope, koje će se vojno prikloniti SAD.

I oni predviđaju stvaranje pravoslavne unije (Vizantije). Taj savez će, kako navode, biti "gasna unija", čiji je osnovni motiv formiranja - novac.

Geopolitički stručnjaci saglasni su da je došlo vreme višeblokovskog sistema, sa nekoliko centara moći, te da SAD i NATO neće više imati glavnu ulogu na svetskoj sceni.

Raspad EU najviše bi odgovarao SAD i Rusiji, navode neki portali za političku analitiku.

Bregzit i dolazak Donalda Trampa na čelo SAD mnogi vide kao jasno ubrzanje predviđenog raspada EU.

Kurir.rs/ Slobodna Bosna

Foto: Profimedia i AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

DAN KADA SE RASPALA SFRJ! Godišnjica antologijskog makljanja Delija i BBB na Maksimiru!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja