SAD SU JAČI NEGO IKAD: Pomirile se dve grane najbogatije porodice na svetu!
Foto: Reuters

JEDINSTVENI

SAD SU JAČI NEGO IKAD: Pomirile se dve grane najbogatije porodice na svetu!

Planeta -

Dve žestoko zavađene grane francuske porodice Rotšild, najbogatije na svetu, shvatile su da im se više isplati da budu jedinstvene nego da se svađaju oko ionako ogromne imovine, pa su prekinule porodični rat oko prava na korišćenje svog moćnog prezimena.

Porodični raskol izbio je oko toga da li francusko-britanska investiciona banka može da koristiti porodično ime "Rotšild" bez prvog imena, inicijala ili nekog dodatka koji bi signalizirao da nemaju samo oni pravo na prestižno porodično ime, piše Volstrit žurnal.

Zato je švajcarska privatna banka "Grupa Edmon de Rotšild" (Edmond de Rothschild Group) podigla 2015. u Parizu tužbu protiv "Rotšild i društvo" (Rothschild & Co.), rekavši da je ta francusko-britanska investiciona banka prekršila nepisane dogovore koji vekovima vladaju u čuvenoj porodici.

Sada su zajedničkoj izjavi saopštili da su se "složili da prekinu postupke u toku i zajedno raditi na zaštiti porodičnog imena i renomea u bankarskom sektoru". Dogovorili su se da nijedna strana "neće koristiti ime Rotšild u bilo kojoj formi", ali da "Rotšild i društvo" mogu da nastave da koriste isti brend s tim što će aktivnosti te banke u Francuskoj, Belgiji i Monaku nositi ime "Rotšild Martin Morel" (Rothschild Martin Maurel) kako bi se ukazalo na prošlogodišnje spajanje "Rotšild i društvo" i "Banke Martin Morel" iz Marseja.

foto: Wikipedia

Amšel Rotšild

Banku je osnovao Amšel Rotšild, patrijarh porodice, rođen 1774. u Frankfurtu, a petorica njegovih sinova proširili su je po velikim finansijskim centrima onog doba - Londonu, Parizu, Napulju i Beču. David de Rotšild konsolidovao je 2012. francuske i britanske poslove dinastije pod imenom "Paris Orleans" čime je stavljena tačka na dugogodišnje rivalstvo dve porodične grane. Kompanija je tri godine kasnije postala grupacija "Rotšild i društvo".

SVA MOĆ JE U NJIHOVIM RUKAMA: Ovih 13 porodica kontrolišu svet

Tada su i počele tenzije sa "Grupom Edmon de Rotšild", koju je 1953. osnovao baron Edmon Adolf de Rotšild iz švajcarske grane porodice. Upravljanje je uskoro preuzela njegova supruga Arijan, koja je 2015. i uložila tužbu.

foto: EPA

Brižit Tronje, supruga Emanuela Makrona, i David de Rotšild

U aprilu ove godine Aleksandar de Rotšild, sedma generacija porodic, zamenio je oca Davida na čelu banke "Rotšild i društvo". Inače, u toj banci radio je aktuelni predsednik Francuske Emanuel Makrozn, ali i njegov čuveniji prethodnik Žorž Pompidu.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja